„Sem nikdo nesmí, aby se do místnosti, kde pivo kvasí v otevřených kvasných kádích, nezanesly bakterie nebo plísně. Pivo musí kvasit ve sterilním prostředí. Díky tomu je jeho trvanlivost dlouhá a nekazí se,“ řekl sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa s tím, že ve spilce koutského pivovaru kvasí pivo v kvasných kádích o obsahu 40 a 80 hektolitrů a třech kvasných tancích.

„Při kvašení vzniká teplo, oxid uhličitý a alkohol. Právě teplota hraje velkou roli. Pivo začíná kvasit při sedmi až osmi stupních Celsia. Když se kvasnice uchytí, teplota se ubírá. Pivo musí kvasit zvolna, co den, to jeden stupeň. Takže desítka kvasí deset dní, dvanáctka dvanáct atak dále. Aby se do spilky nemuselo zbytečně chodit, je teplota regulována automaticky. Každá nádoba má svoje teplovodní čidlo a to snímá teplotu v kádi,“ popsal proces kvašení piva Hlavsa.

V historické části koutského pivovaru je ještě dochovaná spilka, která se používala do sedmdesátých let minulého století. O sterilním prostředí nemohlo být ani řeči.

„Čerstvé pivo se z varny přivádělo trubkou zavěšenou na hácích, odkud teklo do dvou železných van o velikosti šedesát metrů čtverečních, kam se vešlo tři sta hektolitrů piva. Vany se natíraly šlakem, čili pivním lakem, což byla  lihová barva, aby pivo nepřišlo do styku se železem. Při kvašení se pivo infikovalo, protože do něj napadalo všechno, co bylo ve vzduchu. Proto se brzy kazilo. Teplota se při kvašení regulovala pouze dřevěnými žaluziemi, které se v zimě zavřely, aby pivo nezmrzlo, a v létě zůstávaly otevřené. Já sám si tohle ještě dobře pamatuji,“ pokračuje sládek.

Kvalita piva závisí také na vodě. Koutský pivovar má vlastní vodu, která je vynikající na vaření piva. Kde vyvěrá, je však přísně tajné. „Voda k výrobě piva musí být měkká. Čím méně je v ní minerálů, tím je vhodnější. Když se vaří slad, dokáže z něho měkká voda přijmout téměř vše. Vařit pivo je zkrátka alchymie,“ dodává Hlavsa.

V Koutském pivovaru uvaří ročně deset tisíc hektolitrů piva, a to hlavně deseti a dvanáctistupňového. A jaké upřednostňuje sládek? „Já mám nejraději desítku, osvěží a hlava po ní zůstane dlouho čistá,“ směje se Hlavsa.