Od ledna roku 2013 už nechtěly obnovit smlouvu se Stodskou nemocnicí v plném rozsahu. To by v praxi znamenalo zrušení celého gynekologicko-porodnického oddělení a velmi výraznou redukci oddělení chirurgického, což by bylo pro zařízení téměř likvidační.

Na Tachovsku se proti tomuto rozhodnutí vzedmula vlna nesouhlasu. Stejně tak měl výhrady krajský úřad. Ty vyvrcholily peticemi za zachování nemocnice. První vzešla od starosty Stráže Karla Fišpery a podepsala ji většina starostů Tachovska, autorem druhé byl poslanec Václav Votava a podpisy připojili další zákonodárci. Plzeňský kraj pro jednání se zdravotními pojišťovnami ustanovil pracovní skupinu.

„Jsem rád poslem dobrých zpráv. Nemocnice ve Stodě zůstane zachována, pouze dojde k redukci lůžek o patnáct procent, což znamená v přepočtu čtyřiadvacet lůžek,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

„Zdravotní pojišťovny přistoupily na návrh řešení, který zpracoval a předložil krajský úřad. Byli jsme tak první v republice, kteří pro jednání s pojišťovnami vytvořili pracovní skupinu a dali jsme prostor i čas pojišťovnám k dohodě. Ukázali jsme tím ochotu ke spolupráci. Výrazně se pod tento úspěch podepsali i ti, kteří iniciovali a podepsali petice pro zachování Stodské nemocnice,“ dodal radní.

„Tento kompromis, který vzešel z jednání zástupců zdravotních pojišťoven a krajského úřadu je úspěchem samospráv i kraje. Je to dobrá zpráva pro občany Tachovska,“ řekl starosta Stráže Karel Fišpera, iniciátor podpisové akce starostů Tachovska.

„Zdravotní pojišťovny už nám garantovaly, že zůstanou zachovány všechny odbornosti našeho zařízení,“ řekl ředitel Stodské nemocnice Jiří Suda.

„Dosud jsme nedostaly stanovisko, na kterém oddělení a o kolik bude snížen počet lůžek. Tato informace bude definitivně známá až po 30. červnu. Jsem rád, že mohu pacientům a budoucím maminkám z Tachovska vzkázat, že se na ně těšíme a uděláme všechno pro to, aby byli s péčí spokojeni. Jsem neskutečně rád, že zachováme všechna oddělení naší nemocnice,“ netají se radostí z dobré zprávy ředitel Suda.