Zahořanští nesouhlasí s umístěním přeložky obchvatu Domažlic silnice 1/22, která má procházet územím Bořic, Sedlic a Zahořan.

Vlastníci pozemků, které se nacházejí v ose přeložky, nesouhlasí s tímto záměrem, protože při jeho tvorbě nebyli konkrétně informováni, že přeložka má v budoucnu vést přes jejich pozemky, které se tím znehodnotí. „Další problém je v tom, že obchvat by měl procházet v Sedlicích zónou, kde jsou prameny vody, které zásobují převážnou část sedlických občanů, a lze předpokládat, že dojde ke zhoršení kvality podzemních vod a jejich objemu. Přeložka dramaticky ohrozí i ekologii v daném území včetně záboru kvalitní zemědělské půdy. Navíc je v blízkosti zastavěného území, které bude ohrožovat hlukem a znečišťujícími látkami," říká starosta Zahořan Miroslav Jandečka s tím, že tento záměr byl už v minulosti negován obecním zastupitelstvem, které nesouhlasilo s vymezením koridoru přes k.ú. Sedlic a Zahořan.

„Budeme i nadále usilovat nesouhlasem o vypuštění tohoto koridoru z územního plánu obce Zahořany a uplatňovat nesouhlas a námitky k následující aktualizaci ZÚR Plzeňského kraje," dodal Jandečka.

Rozzlobení jsou i lidé z obcí, kterých by se stavba obchvatu dotkla. 

Obchvat by měl vést od spáňovské křižovatky směrem k fotbalovému hřišti v Zahořanech, pod bořickým lesem, kolem Sedlic a dál směrem na Chrastavice, Luženičky, Baldov a vyústit by měl u Draženova.

Lidé z dotčených obcí spadajících pod Zahořany podporují postoj svých zastupitelů a stejně jako oni budou proti plánované stavbě obchvatu, který by podle jejich názoru znehodnotil život v jejich obci, bojovat. Nikoho naše názory nezajímají. Je to jako za komunistů, tehdy se tomu říkalo znárodnění, dnes vyvlastnění.

„Nikoho nezajímá, že tam máme pozemky, že je tam soukromý vodovod, který zásobuje pitnou vodou celou vesnici. Nikoho nezajímá ani to, že obchvat zcela naruší krajinu a že zde budeme čelit hluku z dopravy. Navíc dvousetmetrový pruh silnice by měl vést kolem staré hrušky v poli, která je státem chráněná a je v seznamu památných stromů. Strom, který je opravdovou raritou, by to nepřežil," řekl Josef Fronk ze Sedlic.