Prohlédli jste si během letního festivalu 9 týdnů baroka jihoplzeňský zámek Žinkovy? Pak jste možná byli jedněmi z posledních lidí, kteří se do zámeckého areálu dostali jako platící návštěvníci.

Místní i lidé z okolí se teď na něj budou moci dívat jen z dálky a přes plot.

Spolu s tím, jak pokračuje proměna areálu, se totiž v poslední době změnily také plány jeho majitele, společnosti Crown Estates, s. r. o. Z facebooku zmizel oficiální profil zámku, webové stránky památky značně prořídly a jsou pouze v angličtině, o nabídce svatebních obřadů ve zrekonstruované zámecké kapli tam nenajdete ani slovo.

Majitelé ustoupili od veškerých veřejných akcí. Kromě svateb se v zámku nebudou konat ani původně avizované koncerty, výstavy, divadelní představení…

„Všechno, co se se zámkem dělo po roce 1950 (od té doby sloužil jako rekreační zařízení ROH, pozn. red.), se dělo proti jeho původnímu účelu. Proto jsme se rozhodli, že zámek bude opět soukromým sídlem, jako tomu bylo za časů Karla Škody či rytíře Wesselého," uvedl Jiří Kocman, jednatel společnosti CE Brno, která má proměnu zámku na starost.

Zámek Žinkovy Původně vodní hrad, v roce 1679 přestavěný na barokní zámek. Rytíř Karel Wesselý jej v roce 1897 přestavěl do pseudorenesanční podoby. V první polovině minulého století zámek patřil průmyslníku Karlu Škodovi, pak odborovým svazům. Po revoluci měnil majitele, než ho roku 1998 zakoupila společnost Crown Estates, s. r. o. Rekonstrukci zahájila po deseti letech.

Zámek podle Kocmana zkrátka hotelem být nemůže. Také proto v současné době stavbaři kolem areálu budují plot, jenž má stavbu ochránit mimo jiné i před zloději, s nimiž se v minulosti také potýkala. „Nyní je hotovo 60 procent oplocení. Uzavře celý areál zámeckého parku," popsal jednatel.

Dál fungovat nebude ani kavárna a restaurace u přístupové cesty k zámku. „Všechny veřejně poskytované služby jak v oblasti uby-tování, tak v oblasti gastronomie nebo pohostinství byly ukončeny k 1. 10. letošního roku," potvrdil Kocman.

Kdo by svatbu v Žinkovech přece jen chtěl, může ji mít. Ale majitel, zastoupený Johnem B. Voyjesterem, má cenu nastavenou tak vysoko, že s tím příliš nepočítá. „Takový člověk by si musel pronajmout zámecký areál, což je cena v řádech statisíců korun. V areálu by pak mohl pořádat svatbu nebo třeba natáčet reklamu, udělat hostinu…," jmenuje Kocman a dodává, že rekonstrukce areálu nyní pokračuje zvýšeným tempem. „Opět se dostáváme k pracím uvnitř objektu, dosud jsme se zaměřovali hlavně na fasády a infrastrukturu," konstatoval.

Starosta Žinkov Jan Řežábek se chystá majitelům zámku napsat dopis. „Budu od nich chtít získat nějaké bližší informace. S obcí o svých plánech nemluvili, já jsem si toho všiml náhodou, když jsem viděl, že je zámek zavřený," tvrdí starosta.

Manažera mikroregionu Nepomucko Pavla Motejzíka zase mrzí, že region přichází o významný turistický cíl. „Je to velká škoda, protože při mimořádných zpřístupněních se v Žinkovech jen za víkend vystřídalo pět šest tisíc lidí. Na druhou stranu ale samozřejmě oceňujeme, že majitel má o památku zájem a opravuje ji poctivě. Zámek nechátrá," míní a věří, že majitelé svoji strategii v budoucnu ještě přehodnotí.

Rychlá změna

Změna názoru majitele žinkovského zámku přitom přišla poměrně rychle. Ještě v únoru letošního roku společnost své záměry představovala s tím, že se zámek má do budoucna stát „významným kulturním bodem na Plzeňsku, kde se odehrávají krásné svatební obřady, kde jsou významné koncerty, chceme být místem nabízejícím luxusní ubytování a místem, kam může přijet zahraniční delegace, pronajmout si jedno křídlo a udělat setkání."

V květnu skončila nákladná rekonstrukce kaple, do níž se vrátil i původní oltář, padesát let ukrývaný v žinkovském kostele, a díky níž se měl zámek dostat na seznam vyhledávaných svatebních památek v kraji. Páry tam začala lákat i kampaň Zámek Žinkovy – Místo, kde se píší příběhy. Kromě festivalu 9 týdnů baroka se během hlavní sezony zámek stal také zastávkou závodu autoveteránů Memoriálu F. A Elstnera, společný koncert tu odehráli Lubomír Brabec a Jaroslav Svěcený.

S klasickými prohlídkami se v únoru už nepočítalo a oplocení areálu byla také jasná věc, nicméně pořád to s jeho turistickou budoucností vypadalo lépe než nyní.

Řadu lidí společnost svým rozhodnutím zklamala. „Mě to docela mrzí, na Žinkovy jsem jezdila ráda. Táta s mámou tam trávili rekreace ROH a vždycky vzpomínali, kde se komu co stalo. Snad jsme tam letos nebyli naposledy," posteskla si Alena Holubová.

Na Plzeňsku je více památek v soukromém vlastnictví. Většina z nich se ale otevírá alespoň mimořádně, jak tomu v Žinkovech bylo dosud. Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových zpřístupňuje zámek Lužany, rodina Lobkowiczů otevírá především park křimického zámku, v němž se konají kulturní akce, a zámek Rochlov spravuje, pronajímá a kulturou oživuje společnost Pegisan.