„Do lesa dneska jezdí s přívěsnými vozíky skoro každý. Naloží si čtyři kousky dřeva, aby nebyla velká škoda, a zase odjede," potvrzuje majitel soukromého lesa na Klatovsku Zdeněk Kočandrle. Řešit to prý nemá smysl. „Pokud neudělají nějakou paseku nebo větší škodu, nehlásím to. Čekat na policii a řešit papírování, na to opravdu nemám čas. Dřeva je dostatek, a když o něj někdo projeví zájem, není problém se domluvit," říká vlastník.

Jednou z možností, jak za příznivou cenu získat palivové dříví, byla ještě nedávno takzvaná samovýroba. Zájemce se dohodl s lesníky a sám si dřevo pokácel a odvezl.

„Zájem o palivové dřevo je opravdu každoročně. Snažíme se lidem nabízet jak různé výřezy v obecních lesích, tak prodáváme i odpad a přebytky z obecní pily. Tam se snažíme upřednostnit především obyvatele našich obcí, přesto tam je v současné době čekací doba kolem jednoho měsíce," říká vedoucí obecních lesů Hrádek Milan Sopek. Za prostorový metr odpadového dřeva  tam lidé zaplatí kolem 450 korun.

Také na Pile Černý v Žichovicích je o odřezky a palivové dřevo zájem. „Lidé se ptají tak posledních čtrnáct dnů. Zatím máme dostatek odpadu na to, abychom pokryly poptávku, ale stává se každoročně během zimy, že zájem bývá tak vysoký, že musíme dělat i pořadníky, a na dřevo jsou pak i delší čekací doby," potvrdila Renata Prokopová z Pily Černý Žichovice. Za 1,5 prostorového metru tohoto odpadového dřeva tam zaplatíte také zhruba 460 korun.

„Zájem o palivové dřevo mezi lidmi je, kdo měl zájem, snažili jsme se mu vyjít vstříc, na zbytek dřeva z obecních lesů pak máme odbyt. Výřezy pro lidi děláme opravdu jen zřídka. Ne proto, že bychom nechtěli, ale je to kvůli bezpečnosti práce. Ne každý totiž umí pracovat s motorovou pilou a nebo porážet stromy. Chceme předcházet úrazům, které se bohužel v lesích vinou nepozornosti stávají," uvedl starosta Petrovic u Sušice Karel Ruda.

I když dřevo zatím stále je, v lesích přesto  můžete potkat zloděje. Lesníci se snaží proti nim bojovat. Například monitorují místa, kde skladují dřevo pomocí takzvaných fotopastí. Jedno maskované zařízení, které reaguje na pohyb a dělá kvalitní snímky i ve tmě, přijde ale na zhruba  pět tisíc korun.

„Každoročně se setkáváme s tím, že Policie ČR musí řešit krádeže dřeva v soukromých ale i státních a obecních lesích. Zloději odvezou například již připravené a nařezané dřevo a nebo pokácí stromy, které se jim hodí," informuje okresní policejní mluvčí Dana Ladmanová. Podle ní je na Klatovsku ročně nahlášeno zhruba deset případů krádeží.

„My se snažíme například dřevo z obecního lesa lidem nabízet za téměř symbolické ceny. Předcházíme tak tomu, aby lidé jezdili do lesů krást a nebo dělat paseku," prozradil fintu na nenechavce starosta Hejné Milan Novák.