Samosprávy tak ztrácejí statisíce a mnohdy miliony korun, protože jejich kasy plní peníze ze státního rozpočtu jen za oficiální počet obyvatel.

Na nepřihlášené sousedy satelity Plzně doplácí, protože využívají výhody a služby obce od zimního udržování chodníků až po městskou hromadnou dopravu, aniž by do obecní kasy přispěli. Jenže spočítat tuhle skupinu je nadlidský výkon. Mnohdy starostové ani nevědí, že ty, které potkávají, nepatří úředně k obci.  

Starosta Tlučné Stanislav Volf v obecním zpravodaji dokonce vyzval obyvatele bez trvalého pobytu, aby kvůli úbytku financí v obecní pokladně změnili dosavadní postoj. „V Tlučné žije trvale přihlášených 2900 obyvatel, ale k nim musíme přičíst zhruba čtyři stovky dalších,“ informoval starosta.  

Čerpají, ale nic nedávají

Tlučná spočítala ztrátu zhruba na několik milionů korun ročně. „Příjem na jednoho člověka dělá 6500 korun, což po vynásobení čtyřmi sty představuje významnou částku. Když vezmu v potaz, že někteří podnikají, tak obec přichází ročně asi o pět milionů Kč,“ konstatoval Volf s tím, že za peníze by obec opravila dvě ulice nebo zaplatila MHD na dva roky.

„Neplatí poplatky za psa, když na ně udeříme, tak se ohání tím, že je platí v Plzni. Obec dotuje koupaliště a mnoho jiných věcí, ale peníze jdou jinam,“ uvedl Volf.

Někteří si nechávají trvalý pobyt tam, kde ve skutečnosti nežijí, a původní nemovitost pronajímají. Přistěhuje se rodina s dítětem a jeden z manželů zůstává trvale přihlášený v Plzni. „Pronajímáme byt, manželka zůstala na plzeňské adrese,“ řekl muž z Chotíkova, který si nepřál být jmenován.  

Většinou však manžele přinutí změnit adresu okolnosti. „Když chtějí přihlásit dítě do školky, tak zjišťují, že jsou pro to určitá pravidla, tak se aspoň jeden z rodičů přihlásí k trvalému pobytu,“ sdělil starosta Líní Michal Gotthart.

Proč někteří lidé nemění při stěhování také místo trvalého pobytu? Podle starostů je k tomu nic nenutí. „Vím o pár lidech, které znám. Nemám páky a zákony, abych je přemluvil k přihlášení,“ uvedl starosta Zruče Miroslav Král.

Kde kdo trvale žije, tam ať také bydlí

Podle starostů se přesné počty stěží hledají. „To, že nejsou z Líní, zjistíme, až když se obrací na obec kvůli nějakým potížím,“ doplnil Gotthart.

Čím vzdálenější je obec od Plzně, tím méně vnímá problematiku trvale nepřihlášených lidí. Starostové diskutovali o problematice nepřihlášených obyvatel na půdě Svazu měst a obcí Plzeňského kraje.

Starosta Tlučné navrhuje, aby lidé měli trvalé bydliště tam, kde žijí. Naproti tomu líňský starosta Gotthart si pokládá otázku, kdo by stavení objížděl a kontroloval, jestli v místě mají trvalé bydliště. „Problematika je trvalá, nejde odstranit úplně. Lidé by měli být disciplinovaní. Když se přece někam nastěhuji, tak tím naznačuji, že chci se všemi vyjít,“ uvedl Gotthart.

„Politici řeší zákony o vepřových hodech nebo poplatky za pořádání tomboly na hasičských bálech, ale zásadní věci neřeší,“ zlobí se Volf. Změna financování by podle starosty Líní Gottharta nic neřešila.