Prodeje čepovaných piv z produkce Plzeňského Prazdroje v měsíci červnu v meziročním srovnání narostly o 18 procent. Podmínky přitom byly v meziročním srovnání stejné – jak v červnu 2020, tak i červnu 2021 už byly po celý měsíc otevřené zahrádky i vnitřní prostory restaurací.

Jiří Syrovátka vyrábí v malém lihovaru v Chrámcích u Mostu pivní pálenku.
Experiment se vydařil. Pivní pálenku ze statku na Mostecku ocenili i v Londýně

„A jsme dokonce o čtyři procenta nad prodeji v dosud rekordním roce 2019, kdy bylo celý červen krásné letní počasí,“ komentuje povzbudivá čísla obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

V Prazdroji předpokládají, že během letních měsíců návštěvnost hospod a restaurací ještě vzroste, a to zvláště v oblíbených výletních destinacích. Jednak tomu napomohou dovolené, které budou letos Češi nejspíše podobně jako loni trávit v tuzemsku častěji než v předcovidových letech, a pak také touha lidí se po několika měsíčním lockdownu opět setkávat.

Postupný nárůst hostů potvrzuje třeba šéf pivnice U Chmelířů v rokycanské Plzeňské ulici. "Část štamgastů k nám cestu asi hledá, ale nestěžuji si. Hosté se vracejí a to mne náramně motivuje. Počítám, že v neděli mimořádně otevřu na fotbalové finále mistrovství Evropy," hlásí Zdeněk Chmelíř.

Robotický barman JustBarIt.
Mojito, nebo gin s tonicem. Robotický barman zvládne vše během pár vteřin

Podle Tomáše Mráze se jasně ukazuje, jak moc se lidé po dlouhých měsících na popovídání s přáteli u čepovaného piva těšili a neodrazuje je ani střídání počasí. „Jako první se do hospod – podobně jako loni – vrátili štamgasti. K nim se velmi rychle přidali i ti, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky konkrétních provozoven. A letos navíc silně roste ještě jedna kategorie hostů – lidé, kteří si oblíbili čepované pivo bez alkoholu,“ říká Mráz.

Týká se to zejména stále oblíbenějšího ochuceného čepovaného Birellu, jehož červnové prodeje v meziročním srovnání vzrostly o více než padesát procent. 

Posezení na zahrádkách láká

Největší zájem je podle Tomáše Mráze o posezení na venkovních zahrádkách. A proto právě do nich směřuje velká část letošních investic Prazdroje na podporu hospod a restaurací. Jen letos na jejich vybavení pivovar vyčlenil dalších 100 milionů. Prazdroj tak pokračuje v pomoci hospodám během koronavirové krize, celkově je ve všech covidových vlnách podpořil částkou přes 600 milionů.

Opustil život ve městě, nastěhoval se do chalupy a jeho koníčkem je hospoda
Opustil město a nastěhoval se do chalupy. Hospodu beru jako koníček, říká muž

O tom, že je podpora účinná, svědčí i fakt, že, nyní Prazdroj zaváží pivo do většího počtu podniků než loni. A to i přesto, že malá část provozů ukončila v souvislosti s již déle než rok trvající krizí a omezením v gastru svou činnost.