Co v nynější situaci firmy potřebují ze všeho nejvíce?
Všechny vlády včetně té české si uvědomují, že musí dostat peníze do ekonomiky co nejrychleji, dodat tak likviditu firmám i domácnostem. Otázkou je distribuce těch peněz, a jak budou distribuované. Důležité je, aby se podniky nedostaly do druhotné platební neschopnosti, nezačaly krachovat a neztratily schopnost se restartovat, až přijde zmírnění dosavadních opatření. Klíčová je proto rychlost, aby vláda přešla od slibů k činům a se peníze začaly uvolňovat už v následujících dnech, ne až v dalších týdnech a už vůbec ne měsících, to už by bylo pozdě.

Karanténa, prázdné město, roušky, není antibakteriální mýdlo
Velký průzkum Deníku: živnostníci už nyní bojují o přežití

Podnikatelé si stěžují, že úvěry, které slibuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) nejsou dostatečně pružné, a že mnoho z nich nemohlo vyhovět jejich přísným kritériím…
Větší flexibilita by tomu programu určitě pomohla. Rozumím tomu, že stát má strach, že bude spousta černých pasažérů, kteří mohou podmínky zneužít. Tomu se bohužel nevyhneme. Ale myslím si, že většina těch úvěrů bude dávat smysl.

Nejsou rozhodovací procesy, kdo peníze dostane, a kdo ne, příliš komplikované?
Podle mě zde nyní musí být větší benevolence, než je obvyklé, a věci je třeba řešit za pochodu. Peníze je opravdu potřeba rychle poslat, a teprve potom řešit, jak moc na ně měl podnik nárok. Pokud se ex post zjistí, že nesplňoval podmínky nebo své problémy zveličoval, měly by samozřejmě přijít nějaké sankce.

Jak se dá zajistit, aby firmy dostaly potřebné úvěry rychle?
Pokud přijdou tisíce nebo desetitisíce žádostí o takový úvěrový program, bylo by lepší oslovit jednotlivé banky, než nechávat distribuci na ČMZRB, jejíž kapacita může být relativně omezena. Tyto banky přece jen své klienty znají lépe, takže by byla šance, aby peníze byly schváleny co nejrychleji.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Kvůli koronaviru budou škrty. Ekonomika to ale zvládne, míní analytici

Jaké jsou další cesty státní pomoci podnikům?
Státy mají několik možností. První z nich je omezení daňových plateb, ať už nějakými daňovými prázdninami, zrušením záloh na DPH nebo na daň z příjmu právnických osob, případně slevy na sociálním a zdravotním pojištění. To je jeden typ opatření, které vláda může dělat velmi rychle. Další cestou je kurzarbeit, částečná kompenzace mzdových nákladů. Důležité je i to, že by měla být stanovena kritéria toho, jak se ekonomika bude znovu nahazovat na koleje. Podniky potřebují znát časový rámec, jak dlouho budou nouzová opatření ekonomiku ovlivňovat.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník