„Vnitřní prostory restaurací ale budou moci být ze strany zákazníků využity pouze za účelem toalety,“ zdůraznilo ministerstvo průmyslu s tím, že u jednoho stolu může venku sedět i více lidí (a nemusí jít o rodinu), ale stoly od sebe musejí být alespoň 1,5 metru.

Premiér Andrej Babiš
Babiš připustil další odložení EET. O prodloužení nouzového stavu žádat nebude

„Nošení ochrany dýchacích cest je stále povinné, ale v době, kdy zákazník konzumuje potraviny nebo nápoje, nemusí mít roušku,“ dodal resort zdravotnictví.

Mohli jsme i dřív

Cesta do zahradních restaurací je tak „volná“. O dva týdny později (od pondělí 25. května) by se měly otevřít i hospody, bary či kavárny „zevnitř“. Zde je však potřeba počkat na další hygienická opatření.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka by šlo otevřít vnitřní restaurace i dříve. „Nevidíme totiž zásadní rozdíl mezi tím, jestli je restaurace otevřená a hosté sedí uvnitř, nebo jsou na zahrádce. Pokud je restaurace větraná a budou v ní dodrženy rozestupy, tak by se mohla otevřít i vnitřní část restaurace,“ míní Stárek.

Podle odborníků ale budou lidé po opětovném otevření restaurací opatrnější. „Ačkoli se do podniků těší, zároveň mají obavy z nákazy. Restauratéři si budou muset důvěru svých hostů opět vybudovat,“ říká Hana Brožková ze společnosti Bureau Veritas, která mj. provádí i bezpečnostní audity v potravinářství.

Koronavirus - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda uvolnila pravidla. Změny se týkají roušek, dětí i pendlerů

Hospodským každopádně zůstane více peněz v kapse. Se začátkem května totiž začala platit novela zákona o DPH, která točené pivo v hospodě přeřadila do desetiprocentní sazby. Zatímco výdej čepovaného piva přes okénko (typický pro nynějšek) podléhá dál 21procentní sazbě DPH, po otevření zahrádek a hospod se v nich bude platit 10procentní sazba DPH. Restauracím zároveň od května klesla DPH u stravovacích služeb, a to z 15 na 10 procent.