Kersko - Duch slavného filmu na člověka dýchne hned, když přijede do kerských ulic. Ovšem pozor, s názvem ulice byste tady moc neuspěli, správně se jim tu totiž říká aleje. Když obec projedete od Semic směrem na Hradišťko, tak určitě neminete slavný pramen, z něhož ve filmu pil Zdeněk Svěrák, a hned poté narazíte také na Hájenku.

Kdo by chtěl, ten může za pěkného počasí posedět na rozhlehlé venkovní terase. A když je chladněji, určitě se najde místečko na terásce nad schody – přímo u vstupu do restaurace. Ze všech stran je zateplená plachtou tak, aby zde bylo možné být i za studených podzimních nebo zimních dnů. Vevnitř pak na vás čeká přívětivý personál a skvělá kuchyně.

Bistro Helen v Olomouci
Rozkvetlý podnik. Olomoucké bistro Helen zabodovalo v prestižním gastro průvodci

Podnik vede Alžběta Suchelová s rodinou už skoro tři roky. „V Hájence skončila smlouva předchozímu provozovateli, vzhledem k tomu, že jsme v oboru víc jak dvacet let a bydlíme zde, tak jsme rádi vzali Hájenku do nájmu a po různých stavebních úpravách jsme v červnu 2019 otevřeli,“ říká Alžběta.

S gastronomií a pohostinstvím má tak letité zkušenosti. Podnikat začala už v roce 2002, kdy otevřela bar na pražském Černém Mostě. „Je to takový rodinný bar, kde se schází kamarádi, všichni se tam znají. Bereme se tam jako jedna velká rodina. Děti, které si pamatuji v kočárku, jsou dnes dospělí, je to veliká srdcovka,“ popisuje podnikatelka.

Práce ji velmi naplňuje. Přesto a možná právě proto nikdy nemá chuť se svým zaměstnáním „seknout“. „Já jsem nejvíc spokojená, když ráno v pět přijedu na Hájenku a peču housky, vdolky, teď jsem pekla vánočky, to mě moc baví,“ popisuje Alžběta Suchelová. Kromě pečení však miluje také lidi, takže ji velmi často můžete vidět i na „place“, kde je velmi spokojená a šťastná.

Alžběta nenachází žádné nevýhody své práce. Na svůj personál se vždycky může spolehnout a jeho práce si také velmi váží. „Podle recenzí jsem přesvědčena, že pracujeme dobře,“ hodnotí.

Bohuslav Hamrozi usiluje o to, aby měli mladí lidé  zájem o řemesla.
Hamroziho firma z Řeky oslavila 30 let. "Lobbuje" za více topenářů a instalatérů

Restaurace slouží místním, kteří sem rádi zajdou na pivo a něco k snědku, stejně jako lidem z blízkého i vzdálenějšího okolí. Za slušného počasí se to zde hemží cyklisty, turisty a dalšími výletníky, kteří si Hájenku dali jako cíl, nebo šli, či jeli, prostě jenom okolo.

Pokud chce strávník sedět vevnitř, v restauraci, tak si určitě všimne televize v rohu místnosti. Na té ve smyčce stále běží oblíbené Slavnosti sněženek. Oko strávníkovo bezpochyby padne na jídelní lístek plný dobrot nejen z divočiny. Nejčastěji si tu hosté objednávají divočáka se šípkovou, či se zelím, zvěřinový guláš a panenku s houbovou omáčkou. Kdyby se někdo nemohl rozhodnout, zda preferovat pečeného divočáka či toho s oblíbenou šípkovou omáčkou, tak si může dát oblíbený „půl půl talíř“, který nabízí oboje.