Při žádosti o půjčku na bydlení totiž podnikatelé dokládají většině bank daňová přiznání o zaplacení daní z příjmů, a to například za dva poslední roky. Při placení odvodů státu z vydělaných peněz formou paušální daně se ale daňové přiznání neodvádí, člověk se pouze přihlásí odevzdáním formuláře a pak zasílá státem stanovenou výši. Daňové přiznání tedy předložit nemůže.

Ilustrační fotografie.
Tvrdý rok pro živnostníky. Loni jich skončilo s podnikáním rekordních 100 tisíc

„Tolik vítané administrativní zjednodušení má i druhou stranu mince, a tou je fakt, že podnikatel, který nepodává daňové přiznání, nemá v ruce nic opravdu důvěryhodného, co by bance k žádosti o úvěr doložil,“ říká David Eim ze společnosti Gepard Finance.

Banky totiž mají podle něj zákonem stanovenu povinnost prověřovat příjmy klienta. Pokud tak neučiní, hrozí jim velmi nepříjemné důsledky. Snaží se proto příjmy pečlivě prověřovat a především požadují dokládání důvěryhodnými dokumenty, a to třeba formou daňového přiznání. Část podnikatelů využívající paušální daň jej však počínaje rokem 2022 nebude schopna doložit. Předpokládá sice, že se banky pokusí najít z toho cestu ven, ale zatím není známo jak.

Analýza situace

Vzhledem k tomu, že byla paušální daň schválena až koncem loňského roku, není jasné, jak budou finanční ústavy postupovat. „V tuto chvíli analyzujeme situaci a hledáme řešení, za jakých podmínek budeme posuzovat úvěryschopnost klientů, kteří budou danit paušálním způsobem,“ informuje Filip Hrubý z České spořitelny. Způsob schvalování prý jeho banka upraví, ale může se stát, že budou od podnikatelů s paušálem požadovat více dokumentů než nyní.

Ilustrační foto.
Pomoc zavřeným podnikům. Vláda schválila nový program COVID Gastro

Podle Petra Plocka z UniCredit Bank se bude u nich postupovat následujícím způsobem: žadatel doloží platbu paušální daně. Pak bude muset prokázat svou finanční situaci. Například nějakým přehledem, evidencí nebo výpisy z podnikatelského účtu, přes nějž vede platební styk. 

„Pokud nebude schopen nic takového doložit nebo se většina jeho finančních operací se bude odehrávat v hotovosti, nebudeme moci posoudit jeho úvěryschopnost a hypotéku poskytnout,“ říká Plocek. Nevylučuje, že tento postup by mohla banka aplikovat v některých případech už letos, pokud to bude pro žadatele výhodnější. „Kvůli covidu neočekáváme dobré výsledky v daňových přiznáních za rok 2020,“ dodává Plocek.

Koho se týká paušál

Paušální daň si mohou zvolit podnikatelé s příjmy do jednoho milionu korun, kteří nejsou například plátci DPH, není proti nim vedeno insolvenční řízení či nemají příjmy ze zaměstnání. Pak platí 5469 korun měsíčně, což zahrnuje daň z přijmu, zdravotní i sociální pojištění.