Shrnuje je v 19 návrzích, které prosazuje při vyjednávání s Vládou České republiky, úřady a bankami. Aktualizace tohoto seznamu probíhá denně na webu pro podnikatele: https://www.komora.cz/koronavirus/

Seznam opatření okamžité pomoci:

1. Státní kompenzaci náhrad mezd vyplácených zaměstnancům na překážkách v práci poskytovat přednostně tak, že zaměstnavatelům budou o kompenzovanou částku snižovány měsíční odvody pojistného na sociální zabezpečení. 

2. Úplné prominutí pojistného na sociální zabezpečení odváděného samotným zaměstnavatelem za měsíc březen (zatím). Týká se zaměstnavatelů, kteří museli uzavřít provozovnu v důsledku usnesení vlády, netýká se pojistného sraženého z mezd zaměstnanců.

3. Příspěvek OSVČ, případně i jednatelům a statutárním zástupcům společností alespoň za dobu platnosti mimořádných opatření uzavírajících vybrané provozovny. Jako doplnění již schváleného mechanizmu náhrad mezd zaměstnancům a kompenzací těchto náhrad zaměstnavatelům.

4. Plošné zrušení záloh daně z příjmů a pojistného pro OSVČ. Stát musí umožnit plošné zrušení záloh daně z příjmů a pojistného pro OSVČ; minimálně do podzimu 2020.

V době karantény dodržujte hygienické i morální pravidla.
Svaz obchodu: rušení slevových akcí kvůli koronaviru je nesmysl

5. Odklad pojistného na zdravotní pojištění bez penalizace.Podnikatelům by měl stát umožnit zaplatit pojistné na zdravotní pojištění minimálně o 3 měsíce později, a to bez jakýchkoliv sankcí či úroků. Týká se tzv. doplatku pojistného OSVČ a pojistného za zaměstnavatele, nikoliv sraženého z mezd samotných zaměstnanců.

6. Odklad pojistného na sociální pojištění bez penalizace.Podnikatelům by měl stát umožnit zaplatit pojistné na sociální pojištění minimálně o 3 měsíce později, a to bez jakýchkoliv sankcí či úroků. Týká se tzv. doplatku pojistného OSVČ a pojistného za zaměstnavatele, nikoliv sraženého z mezd samotných zaměstnanců.

7. Úplné prominutí DPH za měsíc březen (zatím). Týká se zaměstnavatelů, kteří museli uzavřít provozovnu v důsledku usnesení vlády.

8. Urychlit vrácení nadměrných odpočtů na DPH. Z hlediska cash flow významné zejména pro exportéry.

9. Státní kompenzace úroků a pokut placených bankám. Pokud se OSVČ zpozdí se splátkou úvěru bance, stát mu má polovinu úroku z prodlení a/nebo smluvní pokuty kompenzovat.

10. Státní kompenzace úroků a pokut dodavatelům energie a síťových služeb. Pokud se OSVČ zpozdí při placení účtů za energie a další vstupy od síťových dodavatelů, stát mu má kompenzovat polovinu úroku z prodlení a/nebo smluvní pokuty.

11. Laciné/bezúročné půjčky. Je třeba, aby stát zajistil přístup podnikatelů k laciným/bezúročným půjčkám v jednotlivých komerčních bankách, a to včetně malých provozních půjček.

12. Shovívavost bank s dlužníky. Žádáme banky a pojišťovny, aby prokazovaly schovívavost a vstřícný přístup k dlužníkům

13. Sladit podávání přehledů o příjmech a výdajích OSVČ s pozdějším podáváním daňového přiznání. Zatímco podávání přiznání k dani z příjmů a placení daně je umožněno až do 1. 7., odevzdání přehledů a zaplacení doplatků pojistného zdravotním pojišťovnám a ČSSZ je plošně omezeno počátkem května 2020.

14. Odklad a promíjení místních poplatků. Vyzýváme obce, aby podnikatelům odkládaly a promíjely místní poplatky.

15. Alespoň částečné prominutí daně z příjmů firmám produkujícím potřebné ochranné, zdravotnické, farmaceutické, hygienické, resp. desinfekční prostředky, pokud v přiměřeně krátké době a v přiměřeném objemu zajistí produkci těchto prostředků a budou je realizovat za nákladové ceny. Alternativně umožnit takovým producentům po dobu nouze poskytovat zboží bez DPH se zachováním nároku na odpočet DPH v plné výši.

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.
Ekonom David Navrátil: Pro pomoc firmám je nyní klíčová rychlost

16. Nižší DPH pro ubytovací služby. Žádáme, aby byly ubytovací služby s co nejrychlejší platností přesunuty do snížené sazby DPH (ze současných 15 % na 10 %).

17. Odklad a promíjení nájmů placených obcím. Vyzýváme obce, aby přistoupily k promíjení nájmů a sankcí za zpožděné splácení těchto nájmů ze strany podnikatelů. Apelujeme též na shovívavost soukromých pronajímatelů vůči nájemcům-podnikatelům.

18. Umožnit operativně a jednoduše všem živnostníkům zřídit si datovou schránku pro elektronickou komunikaci se státními orgány a dalšími institucemi.

19. Dočasně umožnit živnostníkům, kteří nemají datovou schránku ani elektronický podpis, jednoduchou elektronickou komunikaci s vybranými státními orgány. Týká se např. oznámení o přerušení živnosti elektronickou poštou s pozdějším osobním potvrzením na živnostenském úřadě.

Kolik peněz bude potřeba:

Hospodářská komora odhaduje přímé výdajové položky státu v příštích třech měsících ve výši 40 až 45 mld. Kč, a to pouze na opatření, o kterých se v současnosti jedná (tedy ta opatření, která prosazuje Hospodářská komora ČR). V této sumě nejsou tedy započítána ta opatření, která již byla definitivně schválena.

Více informací můžete nalézd zde.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová vystoupili 15. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru
Schodek rozpočtu letos přesáhne sto miliard, oznámila Schillerová

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník