"Negativní vliv měl výrazný propad v segmentu gastro, kdy byly zavřené školní jídelny, restaurace a hotely, a také komplikované exportní podmínky. Do výsledku se ale kladně promítla silná poptávka, kdy kvůli omezením závodního a restauračního stravování vaří spotřebitelé více doma a více nakupují v obchodech, v nichž jsme dobře zalistováni," řekl ředitel.

Již dříve ČTK řekl, že při koronavirové krizi ztrácela firma denně na obratu 1,2 milionu kvůli školám a restauracím, ale o to víc se prodalo drobných balení. Na loňských výsledcích se podle něj kladně projevilo i to, že vzrostly výrobní kapacity nebo že se dařilo šetřit provozní náklady. Provozní zisk mlékárny loni meziročně stoupl o 42 procent na 374,2 milionu korun.

Letos změnila Madeta v českokrumlovském závodě způsob solení plísňového sýra niva. Místo solných lázní přešla na suché solení. Jde o součást investice za 350 milionů korun, která začala loni a skončí příští rok. Kapacita závodu se zvětší o třetinu. Na jaře dokončila Madeta v sýrárně v Plané nad Lužnicí nové třípatrové zrací sklepy. Oproti současným v nich bude zrát dvojnásobek sýrů. Kapacita je 5000 beden, což jsou 3000 tun sýrů. Jde o součást nové sýrárny, do které firma investovala 800 milionů korun.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900 tisíc litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce. Aktuální výkupní cena za litr syrového mléka je 8,71 koruny.