Odbornou porotu složenou z mistrů italského gelata zaujala Martinina zmrzlina Letní hruška, která v jednom z hodnocení získala dokonce dvakrát i nejvyšší bodové hodnocení – desítku.

„Máme z ocenění velkou radost. Soutěž byla poměrně náročná, nejen kvůli silné konkurenci, ale také kvůli epidemickým opatřením. Zmrzlinu jsme do Bologne, kde se finále odehrávalo, museli poslat mrazicím expresem. Její výrobu jsme pak porotě přiblížili videem,“ popisuje Martina Březinová okolnosti soutěže, které se zúčastnilo 28 zmrzlinářů ze 17 zemí. Všichni soutěžící předtím museli uspět ještě v náročných národních kolech soutěže.

Rodinná firma

Porotci hodnotili chuť, vzhled i konzistenci zmrzliny a kladli soutěžícím doplňující otázky online. „Sorbet Letní hruška vyrábíme z hrušek klapovek ze sadu z nedalekého Bílichova. V sorbetu je více než 40 procent podíl ovoce a zmrzlina má díky tomu chuť i texturu šťavnatých letních hrušek,“ odhaluje Martina Březinová detaily receptury.

Výrobě zmrzliny se Martina Březinová se svým manželem Radkem věnuje od roku 1993. V rodinné firmě dnes působí i jejich děti Anička a Michal. Ve Velké Dobré u Kladna, kde chystají otevření další kavárny, vyrábí vedle zmrzliny vlastní značky Bombato i dorty. Dobroty z Dobré rozváží též do dalších podniků po Čechách.

„Rádi děláme lidem život sladší,“ řekl kavárník a zmrzlinář Radek Březina. „ Ctíme tradici poctivého řemesla a zároveň se snažíme stále vymýšlet nové věci. Vyrábíme desítky druhů zmrzlin podle vlastních receptur a všem věnujeme stejnou péči jako vítězné Letní hrušce,“ dodal. Řemeslnou zmrzlinu oceněnou na soutěži Gelato Festival World Masters můžete ochutnat v přímo v kladenské rodinné kavárně v Amálské ulici.