Martin Chyba se od dětství pohyboval v zemědělství. V dospělosti pak začal přemýšlet, jak by mohl zrní, které vypěstuje, využít dál. „Nechtěl jsem je jen prodávat nadnárodním společnostem ve výkupu. Napadlo mě, že bych mohl obilí a další plodiny zpracovávat sám, třeba i na mouku a až teď s Diou jsem se k té myšlence vrátil. Říkal jsem si, že už jsme na to dva a že bychom to mohli zkusit. Museli jsme vyřídit papírování, jednali jsme i s potravinářskou inspekcí a pak jsme začali,“ líčí Martin Chyba.

Mlýn je na první pohled skutečně nenápadný, mouku totiž melou přímo v domě. „Vyhradili jsme si na to jednu místnost, kde máme vše potřebné. Kdyby se nám dařilo, tak do budoucna máme ještě nějaké nevyužité prostory, kam by se pak výroba mohla přestěhovat,“ usmívá se Diana Břízová.

Výhodou mouky Madja, které Martin s Dianou vyrábí, je především to, že jde o opravdu regionální produkt. „Meleme obilniny, které nám vyrostou u Výčap na polích. Je to pro nás výhoda i z toho důvodu, že já jako zemědělec si zpracovávám vlastní plodiny a proto nemusím mít mlynářskou školu, abych mohl mlít,“ vysvětluje zemědělec a mlynář v jednom Martin Chyba.

Než se ale ze zrnka stane mouka, musí urazit dlouhou cestu. „Tak nejdřív musí hlavně vyrůst na poli,“ vyprskne se smíchem Martin a dodává. „Jakmile je třeba obilí dostatečně zralé a suché, sklízím je a uskladním do haly. Ještě než jde ale na mletí, musí se projít, protřídit a zrnka projdou čističkou. Pak už je stačí nasypat do mlýnku, pomlet a je hotovo,“ popisuje.

Začínali na dvaceti kilech za den, nyní zvládnou umlít až sto kilogramů denně. „Pořídili jsme totiž pořádný průmyslový mlýnek. Myslím, že časem bychom mohli zvládat i půl tuny, ale zatím nejsme zdaleka v takové fázi,“ říká Martin. „A hlavně nemáme tolik odběratelů,“ pohotově jej doplňuje se smíchem Diana Břízová.

Krupice i pšeničné vločky

I když jsou teprve na začátku, už teď mají na výběr z mnoha produktů. „Vždy jde o celozrnnou mouku, lidé si od nás mohou koupit žitnou, špaldovou nebo pšeničnou. Kromě toho máme v nabídce i krupici, ze které se může dělat kaše a také pšeničné vločky. Plánujeme i ovesné vločky a chtěli bychom zkusit i pohanku. Vyvíjíme i chlebovou mouku nebo směs, u které by stačilo nasypat do pekárny a zalít vodou,“ nastiňuje mlynářka Diana.

Výčapská mouka Madja má další specifikum. Prodává se totiž beozbalově. „Nejdřív jsem si říkal, jestli jsme si tím spíš nenaběhli. Hned od začátku je součástí balení i ručně psaná cedulička s popisem produktu. K objednávkám se snažíme přidávat i jmenovky zákazníků. Lidem se to líbí,“ komentuje Martin Chyba a rovnou přidává další historku. „Někteří si naši mouku koupili jen skrze ty pytlíky, že si je doma vystaví. Že je vlastně ta mouka ani nezajímá, ale balení vypadá moc hezky,“ směje se.

Kdo si mouku objedná může využít dopravy až do svého bydliště. „Když se nám nashromáždí objednávky, jednou týdně je rozvážíme. Vždy jde o čerstvě namletou mouku, kterou připravujeme teprve po přijetí objednávky. Tu mohou lidé zadat na našich facebookových stránkách nebo přes telefon nebo email. Zatím chceme prodávat po lidech, ale do budoucna bychom určitě chtěli oslovit i některé bezobalové obchody,“ říká Martin Chyba.

Mladí mlynáři nejdříve testovali mouku po svých známých. „Jejich mouky mám ráda, skvěle se totiž hodí na pečení domácího chleba a pečiva. Navíc mám vyzkoušené, že tahle mouka vydrží podstatně déle, než ty, které jsme si kupovali v obchodě. Líbí se mi i to, že mouku mi namelou teprve potom, co zadám objednávku, což je pro mě záruka kvality. Navíc je to výrobek od souseda, kterého ráda podpořím,“ nešetří chválou jedna ze stálých zákaznic Eva Jandásková.

Z každého zákazníka tak mají podnikatelé radost. „Lidé, kterým naše výrobky prodáváme se k nám vracejí. Je to od nich hezké a velmi nás to těší. Máme například jednu zákaznici, která si od nás pravidelně kupuje vždy po dvanácti kilogramech. Kdo má tyhle typy mouky rád, tak si u nás určitě ty svoje najde,“ dodává mlynářka Diana Břízová.