„Měli jsme už v červnu po Kombajnistovi velkou poptávku, lidé se ptali, jestli bude. Říkali jsme, že až uvidí první kombajn na poli, že současně vyjede naše osmička. A tak se i stalo. V současnosti náš Kombajnista jede v plné polní a dobývá Moravu,“ žertoval Luboš Jadrníček, sládek Pivovaru Jadrníček.

Osvěžujícího a zároveň krásně chmeleného piva navařil šikovný sládek dvakrát tolik v porovnání loňským červencem. „Letos jsme nachystali osm tisíc piv. Vydržet bychom mohli do půlky srpna, ale uvidíme. V horku se pije rychle,“ poznamenal sládek.

Minipivovary v Chorvatsku
V Chorvatsku na pivo? Strach není na místě, na výběr jsou i speciály

Lehké a pitelné pivo v tropech ocenili zejména cyklisté, kteří se sjíždějí na zahrádku pivovarské hospůdky U Jadrníčků zdaleka. „Jedno na žízeň, druhé na chuť,“ popisoval sládek.Turisté mířící na zámek si zase vozí láhev s kombajnistou jako raritu, suvenýr z Hané. „Je to tak. Zájem je opravdu velký,“ komentoval rostoucí poptávku po osmičce.

Osmička se zrodila minulý rok

Nápad uvařit osmistupňové pivo vznikl v Náměšti na Hané vloni na jaře. „V létě nabízíme desítku Žnec. Desítku ale dělá každý, a tak jsme přemýšleli, že zkusíme osmičku – osvěžující pivko do horkých letních dní. Chtěli jsme taky navázat na tradici těchto piv, která se dříve fasovala ve sklárnách nebo hutích,“ přibližoval tehdy sládek.

Výroba osmičky je však alchymie a úkol pro skutečné mistry sládky. Pokud chce udělat lehké pivo s intenzivní chutí a plností, přidělá mu to navíc dost práce. Cenami ověnčený expert z Náměště na Hané se takové výzvy nebál. „Kdo by si myslel, že silnější pivo jednoduše doředíme vodou, to ani náhodou. Je to alchymie. Na slabším pivu se pozná sládek. Případná vada vynikne,“ usmíval se zkušeně Jadrníček.

V pivovaru Malý Janek vaří pivo podle dva a půl tisíce let staré receptury. Podle majitele pivovaru Jiřího Janouška (na snímku) bude první várka hotová za dva týdny.
Kousek Egypta za Prahou. Pivovar vaří pivo z dob Alexandra Velikého a Ptolemaia

Rozhodující je množství sladu, kterého musí sládek ubrat. „Extrakt původní mladiny nám vyšel krásně na rovných osm. Byla to radost. Pivo je světlejší, krásně pitelné. Chuť jsme dohnali přichmelením,“ pochvaloval si.

Pivo s nádechem nostalgie

Starší generace podle sládka nad půllitrem svěžího světlého piva, které má 3,5 procenta alkoholu, s nostalgií vzpomíná na „staré časy“, kdy se nízkoalkoholické pivo podávalo v rámci pitného režimu v těžkých provozech s vysokými teplotami. „Vzpomínají a ochutnávají. Odezva na Kombajnistu je napříč generacemi velice dobrá,“ podotkl sládek.

Cenu letošního Kombajnisty musel pivovar upravit v návaznosti na zdražení surovin. Oproti loňsku zhruba o deset procent. Podle pivní mapy Česka je několik pivovarů, které začaly vařit osmičku. Na Moravě je to například břeclavský pivovar Frankies. Na druhém konci republiky zase má své fanoušky harrachovská „Huťská osmička“, která dokonce vyhrála v soutěži o nejlepší pivo mezi desítkami.