Když se v Šumperku řekne Benátky, většině lidí se vybaví rybník u Uničovské ulice a možná také pivnice nevalné úrovně.

Hospůdka na Benátkách však prošla výraznou rekonstrukcí a od svého znovuotevření před čtyřmi lety se restaurace na „šumperské rivieře“ stala jednou z nejvyhledávanějších v Šumperku.

„Máme hodně stálých zákazníků, patří mezi ně i podnikatelé, doktoři, majitelé firem. Vrací se k nám. Pořádáme i akce pro uzavřenou společnost, bohužel vzhledem k naší kapacitě je to občas hodně složité,“ říká provozní restaurace Vojtěch Stejskal s tím, že kdyby byla restaurace dvojnásobně veliká, uživila by se.

Chaly (vpravo) se svým parťákem Martinem Špakem
Ze sportovce kuchařem. Muž nabízí ve food trucku poctivé burgery

Popularitě hospůdky nahrává i její okolí. Stojí v těsném sousedství plaveckého areálu a rybníku, jen pár desítek metrů od sportovního areálu s dětským hřištěm, skateparkem, venkovní posilovnou či okruhem pro in-line brusle. Sama hospůdka pak nabízí k zapůjčení šlapadla k jízdě po rybníku. Mezi hosty tak patří i lidé, kteří si vyjdou na procházku nebo za sportem. „Už druhý týden je v provozu kiosek, výdejové okénko, kde jsou k dispozici hranolky a párek v rohlíku s sebou, točené pivo Šerák a Plzeň, Kofola, džusy, limonády,“ nastínil Vojtěch Stejskal.

Ulička plná dobrot

Za pestrou a kvalitní gastronomií se v Šumperku rozhodně vyplatí dojít i do centra. V trojúhelníku mezi náměstími Míru, Republiky a Točákem se nachází řada podniků, které stojí za návštěvu. Však do jich cíleně míří hosté z Olomouce i vzdálenějších měst.

Historické centrum bylo přitom ještě před deseti lety skomírající zónou, kam člověk neměl moc důvodů zavítat. K lidem, kteří před sedmi lety odstartovali změnu tohoto trendu, patří Jakub Cakirpaloglu. Jeho Cakir’s burger byl spolu s kavárnou Pikola Jiřího Giesla prvním výrazným podnikem, za kterým se k radnici vyplatilo vyrazit.

„V této uličce jsme byli úplně první. Nic tady nebylo, měli jsme tenkrát jen rozvoz. Bylo nám víceméně jedno, odkud budeme rozvážet, jestli z Temenice nebo z centra Šumperku. Říkali jsme si, že když budeme v centru, bude to pro rozvoz výhodnější pozice,“ vypráví majitel podniku atypického tvaru. 

Minipivovar Haksna Brewery, Ostrava, 7. 6. 2022. Na snímku pivovarnický tým.
Nový minipivovar z Ostravy sází na slangový název. Jeho pivo míří i na export

Jak glosoval známý gastronomický publicista Lukáš Hejlík, provozovna je snad vyšší než činí její délka. „Já jsem tento prostor znal už z dřívějška. Když byl vyklizený, strašně jsem se do něj zamiloval. Mám rád atypické věci,“ poznamenává Jakub Cakirpaloglu.

V dobrém slova smyslu atypické jsou i vztahy mezi provozovateli tří podniků, které v Úzké ulici sídlí hned vedle sebe. Burgrárna, palačinkárna a vinárna si nekonkurují, naopak si vzájemně vychází vstříc.

I proto je tato nenápadná ulička centrem šumperské gastroscény a pouličního života vůbec. Zdaleka ale není jediným místem, kam stojí za to zamířit.

Veganské bistro se rozroste

Kromě zmíněné Pikoly se přímo na náměstí nachází pizzerie a indická restaurace, pasáž Centrum skrývá sushi bar a v nedalekém průchodu se nachází vegetariánské a veganské bistro Divá hlíva.

Letos v září bude fungovat pět let a současný provozovatel Michal Toman jej se ženou převzali před třemi lety. Chtěli mít gastroprovoz a motivovala je zároveň zdravá, lehká strava. „Moje přítelkyně je dlouhodobě zaměřena na lehčí zdravou stravu. Já jsem byl, než jsme převzali Hlívu, obrovský masojed. Maso jsem jedl skoro pětkrát denně. Velmi jsem náš vstup do Hlívy uvítal, maso se mi podařilo zredukovat. Díky ní se lehčeji stravuji,“ prozrazuje majitel bistra Michal Toman.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.
Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Podnik, který nyní funguje pouze v časech oběda, čekají velké změny. Ze stísněného prostoru se rozšíří i do sousední bývalé prodejny.

„Provoz rozšiřujeme o nové sezení pro zákazníky. Díky tomu se nám uvolní prostor na rozšíření kuchyně, což jsme nezbytně potřebovali, abychom se mohli dál rozvíjet. Kuchyň máme stísněnou, dnes máme v bistru dvanáct míst k sezení, a to ještě když jsou zákazníci tolerantní a sedí rameno na rameni. Po pořízení nového provozu budeme mít zhruba třicet stoliček. A rozšíříme i prodejní dobu, budeme mít i odpolední posezení i odpoledne s kávou, něčím sladkým, zdravím sendvičem,“nastiňuje Michal Toman.