První zmínka o pivovarnictví na území Bruntálu pochází z 13. století, kdy město s nejstarší zakládací listinou v českých zemích získalo právo vařit pivo. V této době zde bylo dokonce 109 právovárečných domů. Podle pověsti zřídil panský pivovar v Bruntále v letech 1556–1557 Jan starší z Vrbna.

Další pivovar byl založen v roce 1653 Řádem německých rytířů, jedním z největších a nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Pivovar byl pak zmodernizován Evženem Habsburským, ale to až v roce 1911. Po druhé světové válce byl sloučen s lihovarem a v roce 1955 definitivně zrušen.

Nová kapitola bruntálského pivovarnictví se začala psát v roce 2015, kdy byl v prostorách bývalé textilní továrny v centru města otevřen minipivovar Hasič. Ten je vybaven moderní technologií pro vaření piva klasickým způsobem.

„Od průmyslových pivovarů se lišíme zejména kvalitou a dodržováním starých receptur na výrobu piva při použití klasické technologie otevřené spilky a ležáckých tanků, které jsou řízené počítačem. Místní pivo neprochází pasterizací, ani se nefiltruje,“ dušují se provozovatelé pivovaru.

A jaké pivo z Pivovaru Hasič můžete ochutnat? Dělají tu samozřejmě klasický světlý ležák, jehož vyšší hořkost je dosažena trojitým dávkováním chmele. Dalšími produkty hodnými pozornosti jsou výčepní desítka a polotmavý ležák. Místní černé pivo nese název Funebrák, svrchně kvašená piva typu ALE jsou například Kazbek, Amarillo, Zubatá žába nebo Žhář. Vaří tu i šestnáctistupňové belgické pivo nebo různé ovocné speciály.

Kam na pivo Hasič
Na adrese Ruská 1448/1, Bruntál se nachází Pivovarská restaurace Hasičárna. Po dobrém jídle zapitém točeným pivem si nějakého toho Hasiče v PET lahvi můžete odnést i s sebou domů. Z každé prodané lahve piva jde koruna na výcvik asistenčních psů.