Pivovary v okrese Louny počítají ztráty. Ty menší přestaly vařit pivo úplně a navařené zásoby vyprodávají, ty větší značně omezily výrobu.

V okrese existuje desítka různě velkých pivovarů. Od těch, které ročně uvaří desítky tisíc hektolitrů, po ty s o řády nižším výstavem. Problémy mají všechny. Kvůli přijatým opatřením proti šíření koronaviru jsou skoro tři týdny po celém Česku zavřené hospody a restaurace, pivovary tak přišly o podstatnou část odbytu. Hodně piva by navíc vypili návštěvníci akcí, které se tradičně během jara konají. Sudový prodej se v podstatě zastavil.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Omezení se projevila i v Žateckém pivovaru. Ten sice zaznamenal mírný nárůst prodeje lahvových piv, zvýšená poptávka ale ani zdaleka nepokryje výpadek v prodeji piv sudových. „Celková situace je pro nás stejně jako pro všechny ostatní pivovary velice těžká. Přistoupili jsme k částečnému omezení výroby, podstatná část zaměstnanců pivovaru zůstala doma. Provoz zajišťuje jen několik pracovníků, kteří jsou pro zachování výroby a prodeje nezbytní,“ uvedl obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Rodinný pivovar Zichovec, který vaří pivo v Lounech, rovněž podstatně omezil výrobu. „Poptávka po pivu v lahvích mírně stoupla, výpadek sudového nám to ale nenahradí. Navíc se zrušila řada jarních akcí, kde bychom měli jinak velký odbyt našeho piva,“ sdělil jednatel pivovaru Ondřej Husák. Své výrobky začali nabízet přes e-shop, pivovar také chystá prodej u silnice Louny – Praha.

Například Pivo ZLoun má nyní navařeno zhruba 15 tisíc litrů piva, které nabízí k prodeji hlavně okénkem v restauraci na bývalém letním cvičišti, kde sídlí. „Běžně tam vytočíme několik sudů denně, teď prodáme jeden sud za tři čtyři dny. Nějaká piva vozím do Prahy, ale je to pro nás teď špatná doba,“ popsal jednatel a sládek minipivovaru Radek Taraba.

Rovněž v žateckém minipivovaru Pioneer nyní nevaří. „Vaření jsme stopli, jakmile zavřely hospody. Zůstalo nám navařených osm tisíc litrů piva, které, abychom snížili ztráty, prodáváme se slevou. Otevřeli jsme okénko, přes které prodáváme pivo v lahvích. Kdo chce, tomu natočíme do petky. Pivo také rozvážíme na objednávku,“ popsal majitel minipivovaru Michal Havrda.

Také sousední žatecký městský pivovar U Orloje přišel po zavření restaurací o svůj hlavní odbyt, pivo nabízí rovněž u okénka. „Prodáváme ho za poloviční cenu, aby nám to pokrylo alespoň výrobní náklady,“ sdělil pověřený ředitel Chrámu chmele a piva, pod který minipivovar spadá, Ondřej Baštýř.

A bude pivo, až se hospody zase otevřou? „Pro nás to nebude vůbec žádný problém, neboť vzhledem k tomu, že lahvové průběžně prodáváme, musíme pivo stále vařit. Čerstvé pivo máme v pivovaru neustále,“ uvedl Radek Vincík ze Žateckého pivovaru.

Menší pivovary, které vaření stoply, to budou mít složitější. Některá piva bez problémů vydrží i několik měsíců. Pokud by současné zásoby došly, určitou dobu potrvá, než bude pivo nové. „U nás výroba piva trvá měsíc. V současné době se dá jen těžko odhadnout, kdy se hospody a restaurace znovu otevřou. Budeme se muset nějak rozhodnout, kdy začneme pivo opět vařit,“ sdělil Michal Havrda ze žateckého Pioneeru.

Pro majitele menších pivovarů to bude klíčové rozhodnutí. Po ekonomických ztrátách si nebudou moc dovolit, aby v době, kdy se pivaři navalí do znovu otevřených hospod uhasit žízeň, zůstali bez piva.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník