Zřejmě nejvíce ze tří podniků je tím poznamenaný Pivovar Rohozec. Většina jeho stabilní produkce, cirka 63 procent, totiž činí právě odběr restaurací a tedy sudového piva. Zbytek, tedy zhruba 37 procent, se prodá v lahvích a plechovkách. To ale není žádné velké rito. „Nyní prodáváme jen lahvové pivo do prodejen, pivoték a supermarketů po okolí,“ popsal Michal Thoř z marketingu Pivovaru Rohozec.

I proto byl pivovar dva týdny zcela uzavřen, přitom má nadále otevřenou expedici a pivovarskou prodejnu. „Omezili jsme výrobu a také se střídáme v kancelářích, pracujeme z domova na šedesáti procentech platu,“ vysvětlil Thoř. Firma šetří a omezila nejrůznější náklady, například na marketingové aktivity.

Pivovar - ilustrační foto
Pivovary nebudou muset platit daň za vylité pivo. Vláda prodloužila výjimku

Pivovaru Rohozec se daří „udávat“ pivo i za hranicemi. „V některých zahraničních zemích totiž mají trochu jiná opatření, takže je to tam lepší. Drželo se nám Polsko, Slovensko a dobře funguje vývoz do Ruska,“ doplnil Thoř.

Vratislavický pivovar Konrad naopak už před krizí způsobenou opatřeními prodával pivo sudové a lahvové ve skoro padesátiprocentním podílu. Jestliže je propad v sudovém pivu fatální, prodeje menších balení piva rostou. „Konzumenti naštěstí svůj pitný režim nezanedbávají ani doma, a proto balení piva v lahvích či v plechovkách frčí,“ poznamenal ředitel a sládek Pivovaru Konrad Petr Hostaš. 

Propady prodeje

Pivovary zlobí, že o opatřeních nevědí více dopředu. Výroba piva totiž není záležitostí dnů, natož hodin. „Objem vaření se upravuje podle objemu prodaného piva. Kéž bych jako sládek věděl dva měsíce předem, jaká opatření přinese případná třetí vlna koronavirové nákazy,“ komentoval Hostaš.

Největším pivovarem Libereckého kraje je ten ve Svijanech u Turnova. Také hlásí velké propady prodeje. „Čelíme nulovému nebo minimálnímu prodeji sudového piva, jehož podíl na celkové výrobě je u nás nadprůměrný. Celkem tak za celý rok očekáváme snížení výstavu mezi deseti a patnácti procenty, podle toho, jak dlouho budou restaurace zavřeny,“ popsal ředitel Roman Havlík. Prodeje sudového piva ze Svijan se propadly zhruba na dvacet procent předchozího odběru.

Whiskey - Ilustrační foto
Pandemie přeje investicím do whisky. Veteráni strádají

Aktuálně tak Svijany přicházejí zhruba až o čtyřicet procent příjmů. Pivovar je jako jediný z průmyslových pivovarů Libereckého kraje členem Českého svazu pivovarů a sladoven, který žádá po vládě jasný plán kompenzace jejich sektoru. „I když nejvíce by nám samozřejmě pomohlo rychlé znovuotevření všech restauračních provozů,“ prohlásil Havlík.

Také tady hlásí velký nárůst v prodeji lahvového piva. „V říjnu jsme jej prodali meziročně více o zhruba 44 procent, v listopadu zatím o cirka 12 procent,“ doplnil ředitel Pivovaru Svijany.

Celkově české pivovary očekávají podle svého svazu celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent.