„Když stát žádal po hostech antgenní testy, tak jsme jich několik nakoupili. A teď je můžeme s velkou slávou hodit do koše. Ale stát to nezajímá a ani nám tuto investici nezaplatí,“ říká majitel hradecké Pivnice Psí Bouda Milan Zeman a smutně kouká po poloprázdném lokálu: „Od té doby, co přišlo toto nařízení, je tu tak o padesát procent méně hostů. A obávám se, že, jestli to půjde takto dál, tak mnoho restaurací a hospod dlouho nepřežije.

Od stánku s bagetami se Libeřské lahůdky dostaly až na pět milionů chlebíčků ročně. Ústupky při výrobě majitelé nikdy nedělali.
Od stánku s bagetami na miliony chlebíčků ročně. Libeřské lahůdky slaví 30 let

Jako o zbytečné položce navíc mluví s ohledem na blížící se zákaz antigennů i provozovatelka ostravského Restaurantu Rada Dagmar Bavlšíková. „Do testů jsem dala přes dva tisíce korun. A teď je budu moci vyhodit. To, co předvádí vláda, ne prostě neskutečné. Od doby, co začala platit nová opatření, jsme přišli zhruba o 40 procent tržeb. A obávám se že bude hůř. Také se bojím o tom, jestli další zpřísnění vůbec přežijeme,“ míní Bavlšíková.

Ta, stejně jako jiní hospodští, by ocenila, kdyby stát jen nečinně nepřihlížel „hospodskému experimentu“ a překážky, které jim svými rozhodnutími opět hodila do cesty, kompenzovala. Stejného názoru je i prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHRČR) Václav Stárek.

„Zase jsme v období, kdy se mění požadavky ve velmi krátkém časovém období. A bohužel se z provozovatelů restaurací stali největší otloukánci. Ono v prostředí, kde se řekne, že samotesty jsou možné, restauratéři je nakoupí, a pak se za pár dní dozví, že budou k ničemu, se velmi špatně podniká,“ zlobí se Stárek.

Ilustrační foto
Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naštvaných strávníků je naopak víc

Podle něj sice současná vláda nemluví o lockdownu, ale podle něj jde o „smart lockdown.“ „A pokud opravdu půjdeme cestou uznání pouze očkování a PCR testů, tak na tom hospodští budou ještě více biti. Asi si nikdo z neočkovaných nebude chtít kvůli tomu, aby dva dny mohl navštívit restauraci, dělat test, který řádově stojí kolem 800 korun,“ dodává prezident AHRČR.

Jednání o kompenzacích 

Ten zároveň predikuje, že letos přijdou hospodští o 50 procent tržeb. Od minulého týdne proto jedná Asociace o možných kompenzacích.

„Vláda sice hospody a restaurace nezavírá, ale velmi citelně omezuje jejich provoz. I proto chceme pro tuto sféru, podobně jako v Německu kompenzace. Jednou z možností je opět otevřít program Covid nepokryté náklady. Ten by náklady pokryl. Popřípadě pak druhý program Antivirus či kurzarbeit,“ dodává Stárek.