Projekt zachranhospodu.cz spustil na počátku dubna Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery. A ohlas mezi lidmi byl hned od počátku velký. Češi se totiž rozhodli, že své oblíbené podniky nenechají padnout! Ke konci dubna už bylo do projektu zapojeno téměř 2500 podniků, které finančně podpořilo přes osm tisíc lidí celkovou částkou převyšující osm milionů korun.

Ilustrační foto
Hospody se chystají. Snížená sazba daně u piva již platí

„Každý další týden, kdy trvají stávající vládní nařízení, má drastický dopad na celý segment pohostinství. O to více chci poděkovat všem, kdo se už zapojili do iniciativy Zachraň hospodu a pomáhají tak hospodám finančně překlenout období, kdy jsou fakticky úplně bez tržeb,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Tři měsíce bez příjmů

Podle Martiny Ferencové, výkonné ředitelky Českého svazu pivovaru a sladoven, je pro hospody a restaurace extrémně důležité, že se je lidé snaží v této době podpořit, abychom se po zrušení zákazu měli vůbec kam vracet.

„Hospody i restaurace jsou zavřené už druhý měsíc a částečně se otevřou až v polovině května. To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít,“ míní Martina Ferencová.

Velkorakovský minipivovar - samoobslužný výčep v Rakové u Konice
Minipivovar jezdí za výletníky s dodávkou. Otevřel i samoobslužný výčep

Do projektu Zachraň hospodu se přihlásil například podnik Labský Zámek v Liberci. „Mile nás překvapilo, kolik lidí nás už podpořilo. Je to hezké gesto,“ uvádí provozní Petra Šafránková s tím, že lidé zakoupili přes portál už desítky voucherů.

Michal Knobloch z teplické Restaurace Plavecká vypočítává, že si u nich štamgasti zakoupili vouchery v řádech stokorun. „Samozřejmě nám pomáhá i okénko, kde prodáváme nápoje včetně piva a jídlo. Jsme tak na 35 až 40 procentech běžné tržby. Doufám, že v polovině května budeme již mít normálně otevřeno,“ doplňuje Knobloch.

Na hosty se těší

Na návrat do běžného režimu se už těší i Gregor Mareček, majitel brněnské restaurace U Starýho Billa. „Kuchaři zcela přizpůsobili jídelníček tak, aby byl vhodný pro rozvoz, číšníci se stali výdejci jídla, věnovali jsme se e-shopu. Bylo s tím vším hodně práce, abychom zmírnili ztráty. Do projektu Zachraň hospodu jsme se zapojili, protože s Plzeňským Prazdrojem máme výbornou spolupráci už dlouhých 22 let,“ podotýká Gregor Mareček.

Majitel Koštovny U Počtů Jan Tauer
Tradiční vinárna v Praze vloni odvedla státu dva miliony. Teď bojuje o existenci

Jinou taktiku zvolil majitel pivního baru U Čolka v Jaroměři. „Podnik máme plně zavřený, zakládáme si na kvalitě piva, nad okénkem jsme prakticky nepřemýšleli. Máme ale poměrně velkou zahrádku, takže už vyhlížíme pondělí 11. května,“ říká majitel baru U Čolka.

Také majitel jihlavského Sport Baru Kuželna Jihlava Roman Tvrdý se už na hosty těší. „Pro zákazníky, kteří si zakoupí náš voucher v rámci projektu Zachraň hospodu, jsme připravili bonus v podobě 20 procent hodnoty voucheru. Chceme tím poděkovat za jejich podporu,“ konstatuje Roman Tvrdý.

Jak podpořit svou oblíbenou hospodu?
• Lidé mohou svůj oblíbený podnik podpořit na webu www.zachranhospodu.cz zakoupením poukazu, který uplatní, jakmile skončí současná opatření a hospody znovu otevřou.
• Vouchery je možné zakoupit v hodnotě 100, 200, 500 a 1000 korun