Deník na návštěvěZdroj: DeníkJaroslava Latínová se zabývá prodejem džemů pět let, vyrábí je však už delší dobu. "Máme chalupu, kde poskytujeme ubytování včetně stravování. U snídaně nesmí chybět džem. Ubytovaní hosté mi džemíky chválili a tak jsem usoudila, že bych je mohla zkusit prodávat. Protože máme velkou zahradu s různými druhy ovoce, spojila jsem dobré s užitečným," vysvětluje, jak se zrodila myšlenka začít obchodovat s krkonošskými džemy pod značkou domácí ja-mík od babičky Jarušky ze Strážného v Krkonoších.

Ty se od loňského března pyšní certifikací krkonošský originální produkt. "Ten se týká samozřejmě pouze ovoce regionálního a ovoce vypěstovaného do 50 kilometrů od našeho regionu," upřesňuje.

Pavel Lukáč se pustil do aquaponie, která spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny.
Chtěl pomoci matce, tak se vrhl do aquaponie. Teď slaví úspěchy

Džemy vyrábí průběžně podle sezony ovoce. Chce totiž, aby ovoce bylo na výrobu v čerstvém stavu. Doba výroby vždy závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. "Počítám dobu výroby od sběru, očištění až po samotné zpracování. Pro různé druhy ovoce platí různá doba přípravy a různá doba varu," popisuje Jaroslava Latínová a zjednodušeně přibližuje výrobní postup: "Nasbírat, zpracovat, uvařit, naplnit sklenice, nalepit nutné informace, které odpovídají potravinářským zákonům, navázat etikety a hlavně prodat. Celý postup je stoprocentní ruční práce."

Místo džemu ja-mík. Kvůli EU

Její produkty nenesou klasické označení džem, ale ja-mík. Jaroslava Latínová vysvětluje, proč tomu tak je: "Protože mé džemy nesplňují podle EU množství cukru. Mám ho méně, než si EU představuje. To je důvod, proč nesmím mít podle potravinářské inspekce název džem, ani jiný název, který by obsahoval základ slova džem. Tak jsme s manželem vymysleli, že název ja-mík (česky dže-mík) bude pro konzumenty srozumitelný."

Jen krachy? Omyl. Plzeňský podnikatel na Šumavě otevřel restauraci

Pokud si některý její džem koupíte, ať přímo v obecním obchodě U dvou sojek ve Strážném, prodejně zdravé výživy ve Vrchlabí, krkonošských infocentrech nebo na e-shopu, uvidíte na etiketě celý název Domácí ja-mík od babičky Jarušky ze Strážného v Krkonoších. "To je přece jednoduché. Jsem čtyřnásobná babička a ještě k tomu Jaruška," usmívá se.