„Soustředím se výhradně na latinskoamerickou kuchyni, která je moje oblíbená. V Česku pořád moc nefrčí, což je velká škoda. I proto jsem si v prosinci otevřel Taquerii, kde můžu nabízet autentické mexické Tacos nebo argentinský Choripán,“ říká plzeňský kuchař, kterého si lidé snadno zapamatují díky vousům a klobouku, který je s ním neodmyslitelně spjatý.
Na Latinskou Ameriku obrátil svoji pozornost poté, co mu na jaře 2020 zemřel v pouhých 23 dnech jeho prvorozený syn Samuel. „Začali jsme se se ženou více zajímat o přístup ke smrti v Latinské Americe. Jednou za rok na jejich „den mrtvých“ mají tamní obyvatelé možnost pozvat své blízké zpět na zem, což se mi zalíbilo. Začal jsem hodně studovat jejich kulturu a poté právě i vaření,“ vypráví Smazal, který už více než dva roky natáčí videa o vaření na Youtube.
S přípravou jídla mu v bistru pomáhá kamarád František Šimánek, se kterým měl do nedávna Madovu masnu na plzeňské Doubravce. Ta však zkrachovala.
„Kvůli řeznictví jsem se hodně zadlužil. Zavřeli jsme ho v prosinci a poté jsem čirou náhodou na sociálních sítích narazil na volné prostory, kde bych mohl začít vařit. Bylo to velké štěstí, jinak bysme asi s kamarádem museli na pracák (smích). Kromě víkendů, kdy točíme na Youtube pořad Mad BBQ, jsme v bistru denně. V týdnu vstávám každý den v 6 hodin ráno, abych stihnul připravit jídla, která budou dokonalá. Veškeré salsy a omáčky jsou domácí, žádné polotovary v našem podniku lidé nenajdou,“ uvádí dále.
O rozvozu jídla prozatím neuvažuje. „Naše jídlo není úplně určené pro rozvoz. Lidé už vědí, že i odnášení jídla domů není dobré, protože třeba takové tacos a další pokrmy se brzy rozmočí. Zákazníci si ho tak většinou sní raději u nás v bistru. Navíc ho mám teprve měsíc. Chci se nejdřív soustředit na servis perfektního jídla u nás a až postupem času se můžeme začít věnovat tomu, jak jídlo dostat třeba i na několik kilometrů daleko,“ vysvětluje kuchař.
Od pondělí si navíc lidé mohou do bistra zajít i pro uzeniny, které znali z Madovy masny. „Plný pult uzenin jako v Madově masně tu lidé sice nemohou čekat, ale najdou tu například své oblíbené Jalapeňo Čedar klobásy nebo syrečkové. Ty chceme doplnit ještě dvojicí našich tlačenek,“ dodává Smazal.