Jednou větou by se dalo napsat, že to, co neponičily lokální dubnové mrazy (a mrazy, které přišly v noci na dnešek), to teď ničí dlouhodobé sucho.

Ačkoliv v posledních dnech sice teploty klesly a místy začalo také pršet, pro doplnění spodní vláhy je to strašně málo. Navíc se jedná pouze o lokální srážky, které jsou jen někde vydatnější.

Rostlina ve vyschlé krajině, motýl, sucho. Ilustrační foto
Dubnové sucho je horší než v předchozích letech. Může poškodit zemědělce

Situace na polích je tak vážná. Podle předsedy středočeské agrární komory se sucho podepisuje na všech plodinách a porostech. „Obrovský problém mají zejména pěstitelé máku. Vím o podnicích, kde se porosty máku zaorávají – buď je totiž poničil mráz, anebo rostliny kvůli suchu nevzešly,“ uvedl pro Deník Jaroslav Mikoláš.

Další obavy mají zemědělci z lokálních ranních přízemních mrazů. Právě mrazy totiž už v dubnu poničily části úrody. „Zmrzla raná pšenice, klasy jsou uvnitř zmrzlé. Možná si toho ani někteří kolegové nevšimli, ale mrazy zasáhly i řepku. Porosty jsou oproti normálu nižší,“ vysvětlil šéf středočeských agrárníků. Podobně ale mluví i jiní.

Národní malér

Podle zpravodajů projektu InterSucha lze očekávat dopad na výnosy prakticky v celé republice. Jejich největší snížení má být na Lounsku, Ústecku, Karlovarsku a Českobudějovicku, a to o více než 40 procent. O 30 až 40 procent horší úrodu očekávají zemědělci ve třech okresech na Moravě a v pěti v Čechách. Podobně špatná situace panuje na Slovensku a v dalších zemích střední Evropy, jak ukazují mapy na portálu InterSucho.

Jarní práce na poli mezi Přerovem a Lipníkem. Duben 2020
Suchý duben. V Moravě teče jen třetina průměru, práší se z polí

Tvůrci portálu, kteří sucho systematicky zkoumají do minulosti, sledují současnost a modelují budoucnost, současný stav označili za nejhorší sucho na území republiky za posledních 500 let.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) čeká propad na úrovni 20 až 40 procent. „To může negativně ovlivnit zejména chov masného skotu a ovcí a koz,“ dodal.