Ekofarma Javorník, která hospodaří v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty ve Zlínském kraji, dosáhla v soutěži na druhé vítězství v řadě. Loni vyhrála s BIO tvarohem. V dalších kategoriích vyhrál hovězí steak, džem z černého rybízu, bylinný čaj a tramín červený.

„Ocenění v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2022 vnímám jednak jako zadostiučinění za všechnu práci, kterou jsme v posledních letech vynaložili, ale především je to odměna pro všechny naše zaměstnance,“ říká Radka Barboříková, vedoucí obchodního oddělení Ekofarmy Javorník.

Klára Steinerová ve svém obchůdku v Olomouci, srpen 2022
Dobroty z místních surovin. Klára v obchůdku v Olomouci nabízí domácí lahůdky

Klíč k úspěchu mléčných výrobků vidí především v jejich zpracování. Jsou vyráběny z bio mléka s vysokým obsahem esenciálních živin. Mléko není žádným způsobem upravováno, není homogenizováno, ani odstřeďováno, a tak si zachovává všechny původní složky beze změny, což ovlivňuje jejich vysokou výživovou hodnotu a vynikající chuť. Tyto produkty neobsahují žádné konzervační látky.

Výrobky se objeví i v zahraničí 

Vítězné výrobky budou prezentovány na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí, mimo jiné na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 24. září v Mikulově. Na jaře příštího roku pak budou moci naši Nejlepší biopotravinu ochutnat návštěvníci Biofachu – největšího světového veletrhu biopotravin na světě.

Káča Brandová z Klatov a její originální dorty
Učitelka z mateřské školky peče dorty. Vždy se snažím o originál, svěřuje se

Mezi další oceněné výrobky patří: Hovězí sirloin steak stařený Bio z Mitrovského dvora, který zvítězil v kategorii Steaková biomasa, Tramín červený 2019, výběr z hroznů z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov je vítězem kategorie Biovíno, Džem Bio černý rybíz výběrový od Marmelády Šafránka ovládl kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a Sunday morning bylinný čaj od Native way obsadil první příčku v kategorii Biopotraviny rostlinného původu