Nadšenci, kteří se pěstováním zeleniny a jejím zavařováním zabývají dlouhodobě tak vzkřísili tradiční výrobu věhlasné chuti okurek ze Znojemska. „Když jsme v hrabětické konzervárně objevili staré recepty a výrobní normy na sterilované znojemské okurky, hned nás to chytlo. Napřed jsme je vyzkoušeli jen tak pro zábavu. Zaujala nás plná chuť a rozhodli jsme se pro jejich výrobu,“ potvrdil ředitel konzervárny v Hraběticích Radek Hynek.

Od stánku s bagetami se Libeřské lahůdky dostaly až na pět milionů chlebíčků ročně. Ústupky při výrobě majitelé nikdy nedělali.
Od stánku s bagetami na miliony chlebíčků ročně. Libeřské lahůdky slaví 30 let

Žádná umělá sladidla, ale pravý cukr a všechny ostatní přísady v mnohem větším množství, než je obvyklé. Jen to prozradil z nyní pečlivě střežené receptury Deníku Rovnost. „Všeho je tam dva a půl krát víc. Octa, cukru, cibule, koření. Co naplat, že se tím výroba prodražuje, chuť sterilovaných okurek je hutnější,“ popsal Hynek.

Také na odrůdě a velikosti pichlavé zeleniny podle něj záleží. „Nakladačky pro tento účel pěstuje náš partner přímo na polích u Hrabětic. Ženy je sbírají výhradně ručně. Do košíků, aby se okurky nepoškodily. Žádné kombajny jako u velkovýroby v tomto případě nehrozí,“ upozornil Hynek.

Při pohledu na nové trendy v potravinářství to vypadá, že budoucnost patří recyklovaným potravinám
Pivo ze splašků, sušenky z lógru. Recyklované potraviny dobývají i Česko

Autentická výroba zaujala natolik, že exkluzivitu prodeje si vyhradil jediný obchodník, internetový Košík. Jeho šéf obchodního oddělení Tomáš Jeřábek si totiž vybavil zavařování znojemských okurek v dětství doma. „Prodával nám je tehdy kamarád z jižní Moravy a každoročně jsme zavařili stovky sklenic. Probírali jsme je ve vaně, připravovali podle rodinné receptury, byla to v podstatě domácí fabrika. Jedl jsem je po kilech na posezení,“ podělil se Jeřábek.

Původní receptura 

Jeho zkušenost zřejmě rozhodla, pozná totiž rozdíl mezi okurkou vypěstovanou na jižní Moravě a těmi, které jsou odjinud, mnohdy ze zahraničí. „Chtěli jsme prostě lidem přinést okurku, která pořádně křupne. Bez umělých sladidel, s lákem, ve kterém je pravý cukr. A které budou chuťově boží. Takové, které jsou opravdu znojemské, jaké už dnes nejdou běžně koupit,“ dodal Jeřábek.

Sklenice opatřili prodejci pečetí Authentic, jež garantuje regionální kvalitu podle původních receptur. Navzdory vyšším nákladům na zpracování nepřevýšila cena prodávané sklenice o objemu klasické sedmičky například konkurenční značku Znojmia. Shodně jsou k dostání za pětačtyřicet korun.

Včelařka Marie Knödlová se v Chlebovicích u Frýdku - Místku stará o provoz unikátního Včelařského naučného areálu.
Z koníčku se stala obživa. Žena provozuje unikátní Včelařský naučný areál

Ochutnala je už například Jana Semerádová z brněnských Bohunic. Regionální výrobky ji lákají dlouhodobě. „Konečně, Znojemské okurky posledních pár desítek let vlastně jen hledáme. U těchto asi zůstanu, připomínají mi ty od babičky. Křupavé, plné chuti,“ ocenila žena.

Na své vlastní nedá naopak dopustit Bronislav Klepl ze Znojma. „Jiné už nezkouším, máme recepturu ještě ze staré Fruty. Možná se tím ale vrací kus znojemské historie,“ zvažoval muž.

Znojemské okurky:
* Pěstují se a vyrábí u Hrabětic na Znojemsku.
* Staré recepty našli provozovatelé tamní konzervárny nedávno
* Obsahují dvojnásobné množství koření, zeleniny, octu a pravý cukr.
* Obchodní právo si vyhradil internetový prodejce Košík.cz.
* Sklenice o obsahu 0,7 litru stojí 45 korun.