Žraloci, rejnoci, krabi i želvy na dosah ruky

Můžete prostát či prosedět libovolně dlouhou dobu třeba u obří nádrže se žraloky a obdivovat jejich fascinují tvar i pohyby. Při správném načasování návštěvy je možné vidět i jejich krmení, což je také zážitek sám o sobě. A věřte, že pravidelné krmení žraloků nutné je; jen tak je možné, aby se s nimi v jedné nádrži proháněla hejna korálových ryb a dalších mořských živočichů.

V unikátně tvarované celoskleněné nádrži s otevřenou hladinou uprostřed expozice vás uhrane celá řada zajímavých sladkovodních ryb z celého světa, spolu s želvami, které by jako z oka vypadly mořským karetám. U nich dokonce můžete svým dětem dopřát, aby si je nakrmily samy – samozřejmě že ne čímkoliv – skleničky se speciálním krmivem lze zakoupit na místě. Želvy i ryby se při krmení mohou přetrhnout, takže není nouze ani o postříkání návštěvníků vodou. Které dítě by na tak silný zážitek jen tak zapomnělo?

V dalším obřím akváriu, kde se kolem vraku lodi prohánějí i rejnoci neboli trnuchy, ryby dokonce čas od času krmí potápěč. Abyste zažili na vlastní oči něco podobného, museli byste cestovat hodně daleko a ještě se naučit potápět. Takhle se vše odehrává za silným sklem přímo před vámi, což samozřejmě nejvíc oceňují děti.

Koneckonců, aby byli zajímaví vodní tvorové ještě blíž dětem, čeká na ně také právě dobudovaná stěna v podobě amazonských břehů. Pohled do sladkovodních akvárií proto člení jen kořeny, kmeny a koruny stylizovaných mangrovníků. Děti budou nadšené z řad nových nádrží umístěných jen kousek nad podlahou, navíc se dozví, že i v řekách se sladkou vodou mohou potkat elektrického úhoře, dravou murénu, ještě dravější piraně, kostlíny nebo arowany, o kterých se traduje, že přinášejí svému majiteli úspěch, zdraví i bohatství.

K akváriím umístěným výše si děti pro změnu mohou podat stoličku a pozorovat z bezprostřední blízkosti třeba akvárium plné čiperných pobřežních krabů. Předvádějí neuvěřitelné představení nejen díky svému tradičnímu pohybu do strany, zajímavé jsou i jejich vzájemné potyčky a vystrkování z výhodných pozic. Prohlédnout si můžete i humra či langustu, nově dokonce i listorožce. Nepřehlédnutelní jsou i ostrorepi, opancéřovaní živočichové, kteří Zemi obývali už před miliony let.

I když se o prázdninách nedostanete k moři, přesto můžete celé rodině dopřát jedinečný zážitek a nahlédnout pod mořskou hladinu. Mořský svět má dvě patra, dokonce se tu promítají i filmy, takže si návštěvu můžete opravdu užít.

Na webových stránkách www.morskysvet.cz najdete veškeré potřebné informace, pro představu tam najdete i virtuální prohlídku.