Výsledky auditu dnes projednali radní hlavního města, řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Podle závěrů auditu sice na pražské radnici existuje evidence soudních sporů, které město vede a které jsou s městem vedeny, nedá se ale zjistit, v jakém stadiu se nacházejí a jaké povinnosti z nich vyplývají. Neexistuje ani dostatečná kontrola toho, jak jsou povinnosti nařízené soudem plněny. Městu proto hrozí prodlení při plnění, exekuce a nechtěná medializace. Není také upraveno to, kdo má za nesplnění povinností odpovědnost.

Magistrát se s hrozbou exekuce v minulosti potýkal již několikrát. Na konci ledna nesmělo město nakládat se svým miliardovým majetkem kvůli pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla uhradit dluh ve výši 205.942 korun. Na začátku února se v katastru nemovitostí objevil záznam o exekuci znovu. Tentokrát kvůli dlužné částce do 15.000 korun. Podobný případ se odehrál i loni v dubnu.

Podle dnešních Lidových novin si na postup exekutorů stěžoval pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v dopise, který poslal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Podle primátora neexistuje kontrola, která by účinně trestala excesy exekutorů. Ministr Pospíšil uvedl, že chystá změnu exekutorského řádu.

Čtěte také: Na majetek Prahy je uvalena exekuce