Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bedýnkový prodej? Pražané si jej oblíbili a zájem o něj roste

Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.

3.2.2013
SDÍLEJ:

Až k zákazníkům do Prahy dovezou farmáři v bedýnkách objednané potraviny i nápoje, které sami vyprodukují.Foto: DENÍK/Karel Pech

Například o domácí vajíčka, zeleninu nebo uzené od příbuzných z venkova byl mezi lidmi z města vždy zájem. Právě absenci příbuzenstva na vesnici se stále větším úspěchem supluje prodej potravin v bedýnkách. Stačí si jen vybrat „svého" farmáře.

Za zvýšeným zájmem ze strany zákazníků možná stojí i časté nálezy a zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o pochybení v maloobchodních prodejnách potravin. Potraviny i provinilce navíc od poloviny loňského roku SZPI zveřejňuje na internetových stránkách www.potravinynapranyri.cz. V lepších případech jde o klamavé označení složení nebo datu spotřeby potravin a v horších případech jde i o prodej zdraví ohrožujících potravin.

Farmáři vysoký zájem vítají

Zvýšený zájem zákazníků samozřejmě vítají samotní farmáři. Znamená to pro ně jistý odbyt pro jejich zemědělské produkty a navíc nejsou ze strany překupníků nuceni je prodávat pod cenou.

Problém mají farmáři zejména s velkými obchodními řetězci. V sezóně sice některé z nich nabízejí ovoce nebo zeleninu od tuzemských pěstitelů a sadařů, ale ti jsou často nuceni prodávat své plodiny levněji, než za jakou je vypěstovali a sklidili. Konkurovat levnějším potravinám, které putují leckdy nejen přes půlku Evropy, je pro farmáře s menší produkcí těžké. Velké zemědělské podniky zase nemají o bedýnkový prodej zájem.

Ovoce jako od babičky z vesnice

Zákazníci, kteří již bedýnkový prodej využívají, mají zase jistotu, že vědí, co a od koho si kupují, a hlavně, že potraviny jsou kvalitní i v případě, že nenesou označení BIO. To je totiž pro řadu drobných farmářů poměrně komplikovaná a nákladná záležitost. I přesto má ale zákazník z města jistotu, že od nich pořídí potraviny jako od babičky z vesnice.

„O bedýnkovém prodeji mi loni na jaře řekla má kamarádka. Když jsem přivoněla k jablkům, které si objednala, vzpomněla jsem si, jak jsme jako děti trhaly jablka ze stromů na vesnici u babičky. Voněly úplně stejně, jak si to pamatuji, a chuťově byly mnohem lepší než ty, které jsem kupovala v hypermarketech " řekla třicetiletá Hanka z Prahy 10, která bedýnkový prodej využívá.

Šestatřicetiletý Aleš ze Smíchova si prý i s manželkou zvykl nakupovat na farmářských trzích v Praze na Andělu. Když se dověděli o bedýnkovém prodeji, rozhodli se jej také vyzkoušet. „Přihlásili jsme se k odběru potravin v bedýnkách u jednoho farmáře, protože pro manželku je náročné tahat těžké nákupy, když nemůžu nakoupit já. Farmář nám bedýnku doveze až domů," říká Aleš.

Prý se mu navíc líbí, že podporuje tuzemské farmáře. „Často jsme kvůli práci pobývali v zahraničí a třeba ve Švýcarsku je běžné, že lidé na trzích nakupují potraviny od svých sousedů. Líbí se mi to," dodává Aleš.

Více zákazníků napříč generacemi

„K odběru jsou u nás přihlášeni mladí lidé, ale i rodiny a zájem stále roste u všech. Nelze říci, že by bedýnky nakupovali víc mladí, než staří," říká Veronika Mouchová ze společnosti Fresh bedýnky, která zastřešuje servis asi dvaceti farmářům nejen z České republiky.

„Rozhodli jsme se spolupracovat i se zahraničními farmáři, protože zákazníci chtějí i ovoce a zeleninu, kterou tuzemští pěstitelé nejsou mimo sezónu schopni vypěstovat," dodává Mouchová. Veškeré produkty od všech farmářů, se kterými spolupracují ,prý mají označení BIO.

Co vše lze objednávat?

Nabídka farmářů a takzvaných bedýnkových družstev se tedy liší podle sezony a toho, co zrovna farmáři sklízí a produkují. Od jara do podzimu dominuje především čerstvé ovoce a zelenina. Od podzimu do jara v nabídce spíše převládají uzeniny, med, víno, vejce nebo uskladněná zelenina i ovoce a další.

Jak to funguje?

Lidé z města se přihlásí k pravidelnému odběru zeleniny a ovoce od zemědělce, který je pak po celý rok zásobuje určitým podílem potravin z vlastní produkce formou bedýnek. Zákazník si tedy vybere toho farmáře, jehož produkce mu nejvíc vyhovuje. Protože zemědělci získají jistý odbyt pro své produkty, nezřídka začnou pěstovat i méně obvyklé druhy zeleniny nebo například bylinek, takže zákazníci mohou rozšířit pestrost svého jídelníčku a poznat nové chutě.

Některá bedýnková družstva nabízejí i krátkodobý odběr, třeba na tři měsíce. Mají výdejní místa po celé Praze nebo zajišťují rozvoz k zákazníkům. Bedýnky váží obvykle od šesti do osmi kilogramů a cena se pohybuje od 200 do 400 korun.

Autor: Tomáš Bartoš

3.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
9

Komentář Kateřiny Perknerové: Chraňte si hrdla i majetek, parlament zasedá

Bývalá politická vězenkyně Mária Matejčíková převzala 17. listopadu v pražském Národním divadle Cenu Paměti národa. Gratuluje jí moderátor večera Martin Veselovský.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ceny Paměti národa dostali političtí vězni a perzekvovaný Šimko

Extraliga po 22. kole: Sparta konečně vítězně. Derby severu pro Vervu

/FOTOGALERIE/ Jedni se po reprezentační přestávce zvedají, druhým to skřípe. Mluvit by o tom mohla brněnská Kometa, která ve středu doma padla s Pardubicemi a v pátek doma nestačila 1:3 na Vítkovice. Pád pokračuje i v Mladé Boleslavi, kde vedení dnes odvolalo trenéra Augustu. Proti Hradci tak tým vedla dvojice asistentů Žabka – Ujčík, ale ani to na výhru nestačilo.

Rekordní léto cestovek. Kam Češi letos létali nejvíc?

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Nejvíce Čechů v historii letělo letos v létě na dovolenou k moři.

Irácká armáda dobyla Rávu, poslední irácké město ovládané IS

Irácká armáda oznámila, že dobyla město Ráva u hranice se Sýrií. Město bylo považováno za poslední útočiště takzvaného Islámského státu v Iráku. Vojenská operace směřující k osvobození Rávy začala v pátek za úsvitu.

Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT