„Tablety byly dováženy v blistrech s označením Blueberry 100, Sildenafil 100 mg Tablets. U tohoto zboží existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky – nebo zboží bylo případně vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv," konstatoval Drobek. Zmiňované názvy jsou označení, pod nímž lze na internetu najít nabídky „levnější" viagry označované jako generické (tedy neoriginální) léčivo. Existují rovněž signály, že tyto preparáty bývají k mání v šedé zóně klubové a pouliční distribuce, kdy jsou často vydávány za originál.

Zajištěná zásilka, jejíž hodnota by v případě originálního preparátu přesahovala 2,5 milionu korun, je pro ruzyňské celníky prozatím největším úlovkem tohoto druhu. Ale rozhodně nikoli prvním! Loni celníci na Ruzyni zajistili 80 zásilek s padělanou viagrou. Celkem obsahovaly 7191 tablet; hodnota originálů by přesáhla 3,2 milionu.

Jaký měl být osud aktuálně zabaveného kontrabandu, bude předmětem dalšího šetření. Celníci zatím vědí, že zásilka byla adresována fyzické osobě ze Zlínského kraje – a předpokládají, že zboží mělo být určeno k další distribuci v naší zemi.