Na klidné místo plné zeleně si už roky brousí zuby developeři. Hned na dvou místech vrchu Vidoule měli v plánu zbudovat desítky luxusních rodinných domů a dokonce i víceúčelovou sportovní halu. V žádané lokalitě s výhledem na Prahu by o zájemce rozhodně nouzi neměli. Jenže proti tomu se postavili zdejší iniciativy a lidé žijící v okolí. Proto také vznikla petice a místní každoročně pořádají i akci nazvanou Běh za Vidouli, jejímž cílem je záchrana této přírodní památky.

Probíhají jednání s majiteli 

Na inkriminovaných pozemcích sice není možné v současnosti stavět, soukromí majitelé ale až dosud usilovali o změnu územního plánu, tak aby mohly na místo co nejdříve vyjet bagry a začít s výstavbou. Zdejší radnice Prahy 5 i magistrát se k tomu však stavěly zamítavě.

Patovou situaci má nyní vyřešit plán městské části na odkoupení pozemků. Aktuálně už probíhají jednání s majiteli parcel v západní části Vidoule, kde chtěla stavět developerská společnost Finep.

Pětka plánuje sportovně rekreační areál

„V současné době jsme v kontaktu se třemi vlastníky a jsou naplánována jednání se zbylými dvěma," vysvětluje aktuální stav místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Pokud se nakonec obchod podaří, chce zde pátá městská část postavit sportovně rekreační areál, kde by lidé trávili volný čas. V úvahu přicházejí baseballová nebo fotbalová hřiště, in-line dráha nebo zoo farma. Vést by tudy měly i cyklostezky.

Spolky vítají posun ve sporu

Naopak na druhé straně kopce, kde je majitelem parcel firma Ekospol, se zatím nejedná. K případné ochotě prodávat se společnost nechtěla vyjadřovat. Posun ve vleklém sporu vítají především zdejší spolky.

„Je to skvělá šance na ukončení nejistot ohledně přírodního parku na stolové hoře. Teď hlavně držíme palce, ať jednání s majiteli pozemků proběhnou ke spokojenosti Pražanů. Vypadá to, že jsme neběželi za Vidouli zbytečně," říká s odkazem na každoroční happening Pavel Peterka z iniciativy Cibulka.

Ivan Trojan je ostražitý 

Ostražitost vůči politikům však doporučuje herec Ivan Trojan, který protesty proti výstavbě ve zdejší lokalitě podpořil svou účastí na pětikilometrovém Běhu za Vidouli. Boj občanských sdružení za zachování parku podpořili i herci Michal Dlouhý nebo Boris Hybner.

„Já jsem skeptik vůči věcem, které mají v ruce politici, takže počkám, až to bude definitivní. Člověk musí být jen mírně potěšen a být ostražitý dál," sdělil Pražskému deníku Ivan Trojan.

Magistrát přislíbil finanční pomoc 

Pokud se nakonec obchod podaří uskutečnit, dá se očekávat, že cena bude vysoká. Nutná proto bude účast pražského magistrátu. Ten však už radnici přislíbil ochotu podílet se. Na kolik odkup pozemků vyjde, není zatím jasné. Složitá jednání ještě nejsou zdaleka u konce a dohoda se očekává až v průběhu příštího roku.

Investoři a majitelé pozemků na Vidouli v minulosti odmítli, že by měli v plánu stavět necitlivě. Navíc poukazovali na to, že je místo zanedbané a plné černých skládek. Do svých projektů chtěli nalít více než miliardu korun. Přírodní památka Vidoule je jedním z nejvyšších pražských kopců. Rozkládá se v severozápadním cípu Jinonic, mezi Košíři a Butovicemi. Je bohatým vodním zdrojem s velkým množstvím pramenů a vegetace.

Čtěte také: Praha 5 chce z odtahového parkoviště na Plzeňské parkoviště P+R