„Aktuálně z Prahy 12. Probíhá příprava obyvatel obytného souboru Belárie k možné evakuaci. " Tak vypadalo včerejší dopoledne v modřanské osadě nad Vltavou. Stěhování věcí do vyšších pater domů, balení evakuačních zavazadel a kontrola všech nezbytností. Situace se mění z hodiny na hodinu. Ne každý ale stihne zachránit vše podstatné, na čem mu záleží…

„Odvezli mě na lodičce, dali mi vestu. Zapomněla jsem doma kartu pojištěnce, léky, teplé oblečení a ani mě nenapadlo vzít si s sebou rodinná alba a cennosti po rodičích," říká paní Jarmila, která žije u břehu Vltavy už 38 let.

Někteří se s předvídavostí rozhodli k dobrovolné evakuaci hned po prvních zprávách o stoupající hladině řeky: „Odešli jsme s předstihem z našeho údolí za rodinou na Vinohrady. Zachránili jsme všechno, včetně auta i dětského kočárek," naznačuje hlavní důvod obezřetnosti Darina Kovářová. Jiní nechali své vozy na pospas stoupající bahnité vodě. „Mám utopené auto. Vybíhala jsem k němu jen v papučích a už bylo pozdě. Teď mě čeká placení spoluúčasti na pojistném, to mě příliš netěší. Z bytu bych ale neodešla vůbec. Naštěstí k evakuaci nakonec nedošlo," uvádí Ivana Svobodová.

Velice hektickou zkušenost má činoherní dramaturgyně Národního divadla Iva Kleštilová, která opouštěla svůj domov společně se psem a dvěma kočkami. „Bylo to neskutečně rychlé. Telefonovali mi hasiči a během dvaceti minut jsem musela opustit dům. Pes, kočky, troje ponožky a šla jsem čekat na balkon," komentuje svoji reakci a čerstvou zkušenost: „Ani notebook jsem si v té hektické chvíli nevzala. Znám ale rodiny s malými dětmi, které měly vše předem sbalené," dodává.

Mnozí obyvatelé ohrožených městských částí vyčkávají, co přinesou další hodiny a vltavské vlny. Úterní dopolední slunce bylo předzvěstí naděje, že se protipovodňové zábrany snad brzy začnou demontovat. „Tady v Lehárově ulici nás naštěstí vystěhování minulo. Dívám se z okna na hasiče, jak vodu celý den odčerpávají. Vypadá to, že hladina klesá," říká Eva Burianová, která povodňovou evakuaci zažila i před jedenácti lety. „Mé evakuační zavazadlo byla prakticky jen kabelka. Byla jsem zrovna v práci, když mi sousedka volala, že se do domu už nedostanu. Musela jsem místo tehdy opustit na čtrnáct dní. Ubytovali mě příbuzní," vzpomíná: „Když jsem se vrátila, měla jsem v kuchyni spoušť, protože byl celou dobu vypnutý proud. A i když se do poschodí voda nedostala, měla jsem podlahu a koberce zničené vytečenou ledničkou."

Momentálně je evakuační centrum pražské dvanáctky prázdné. „Lidé většinou odjeli k příbuzným a známým. Těm, co zůstali, jsme nabídli náhradní ubytování. Evakuační pohotovost je stále udržována v základních školách prof. Švejcara i Rakovského," upřesňuje tisková mluvčí Prahy 12, jmenovkyně již zmíněné obyvatelky městské čtvrti, Eva Burianová.

Krátkodobé opuštění domácnosti

Při evakuaci, která by měla trvat jen několik hodin, je nutné:

- vypnout všechny plynové a elektrické spotřebiče a odpojit je ze zásuvky (mimo ledničky a mrazničky), uhasit otevřený oheň (krb, kamna, svíčky…), vypnout topení (plynový kotel), zhasnout všechna světla, vzít s sebou i domácí mazlíčky, uzamknout byt, ověřit, zda i ostatní obyvatelé budovy vědí o evakuaci, opustit budovu, v klidu, pomoci lidem se sníženou pohyblivostí

Dlouhodobé opuštění domácnosti

Při dlouhodobém opuštění domácnosti je nejdůležitější sbalit si evakuační zavazadlo. Po jeho sbalení a po vydání pokynu k opuštění domácnosti postupuje každý jako při krátkodobém opuštění domácnosti. Krom toho je ale třeba také vypnout hlavní uzávěr plynu, vody i elektřiny a na vchodové dveře bytu umístit zprávu o tom, kdo, kdy a kam se evakuoval, a kontakt, na kterém bude k zastižení. To platí zejména pro případ, kdy hodlají občané pobývat mimo oficiální místa určená k nouzovému ubytování.

Evakuační zavazadlo

Nezbytné potřeby při vyloženě přímém ohrožení velkou vodou si každý člověk musí připravit pro případ opuštění svého obydlí na delší dobu. Jako adekvátní evakuační zavazadlo poslouží třeba obyčejný kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo je vždy nutné označit jménem a adresou. S sebou:

• základní trvanlivé potraviny (nejlépe v konzervách), dobře zabalený chléb a pitná voda vše na dva až tři dny

• předměty denní potřeby, (jídelní nádobí a příbor, otvírák, ostrý nůž, hrnky)

• užívané léky, toaletní a hygienické potřeby

• osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti

• náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka

• přenosné rádio s rezervními bateriemi

• mobil, notebook, přenosná svítilna, zápalky, nůž

• knížky, stolní hry, hračky a podobně, především s ohledem na děti