Ještě před koncem kalendářního roku proti změně organizátora podepisovali lidé petici. Jenže tehdy představitelé radnice Prahy 10 argumentovali tím, že provozovatel tržiště byl zvolen bez řádného výběrového řízení.

„Byli jsme jedni z prvních, kteří se organizování farmářských trhů věnovali. Takže tehdy nebylo o čem soutěžit,“ vysvětlil Jiří Sedláček, předseda sdružení Archetyp, které farmářská tržiště organizuje ještě na náměstí Jiřího z Poděbrad a na náplavce. Tržiště „na Kubáni“ si ale ze seznamu muselo letos škrtnout.

Podle Jana Charváta, mluvčího Prahy 10, odmítl provozovatel podepsat dodatky ke smlouvě.

„Městská část s trhy měla další výdaje, platili jsme úklid a vodu,“ objasnil Charvát.

Podle opozičního zastupitele Jana Šnajdra (TOP 09), člena kontrolního výboru, ale byly smluvní podmínky ze strany Prahy 10 šikanující.

„Měli jsme jednání s Šárkou Sedláčkovou ze sdružení Archetyp na kontrolním výboru. Ty další smlouvy se v podstatě nedaly podepsat,“ vysvětlil zastupitel Šnajdr. Praha 10 se na konci loňského roku rozhodla vypsat výběrové řízení na provozovatele trhu známého pod názvem na „Kubáni“. „Ještě 17. února bylo v novinách Prahy 10 napsáno, že bude vypsáno výběrové řízení. Jenže o tři dny později rada rozhodla, že provozovat tržiště bude společnost Majetková a. s, která je ve vlastnictví Prahy 10,“ řekl Sedláček Deníku s tím, že tržiště na Kubánském náměstí bylo jedno z prvních, které v Praze organizovali. Majetková a. s. je podle Sedláčka správní firma, která nemá s organizováním tržišť zkušenosti.

Změnu prý lidé nepoznají

Vedení desátého obvodu ale nepřipouští, že by lidé, kteří půjdou na farmářské trhy nakupovat, poznali změnu provozovatele.

„Oslovili nás ti samí farmáři, sortiment zůstane stejný jako v minulých letech, tržiště se navíc rozšíří. Lidé budou moci jít nakupovat farmářské výrobky i na Zahradní Město do Jabloňové ulice,“ dodal Charvát s tím, že společnost Majetková a. s. jako organizátor ani nepotřebuje mít zkušenosti s pořadatelstvím farmářských trhů, ale stačí mít praxi v produkci a v marketingu.

Opoziční zastupitel Jan Šnajdr (TOP 09) bude chtít po městské části, aby pořadatelství trhů řádně vyúčtovala.

„Bude mě pochopitelně zajímat, jak bude personálně organizace tržiště vypadat, kdo a za jakou výplatu ji bude mít na starosti,“ sdělil Deníku Šnajdr s tím, že informace bude požadovat na dalším jednání zastupitelstva Prahy 10.

Obyvatelé desítky budou moci oblíbený trh „na Kubáni“ navštívit od dubna, o měsíc později zahájí provoz trhy s názvem „Slunečnice“ na Zahradním Městě.

Pokud budou na trhy stížnosti ze strany občanů, vrátí se podle mluvčího Jana Charváta Praha 10 k vypsání výběrového řízení na nového provozovatele.

Čtěte také: Pražané, těšte se na farmářské trhy