Už v pondělí a úterý udeřili pracovníci Hygienické stanice hlavního města Prahy na několik desítek prodejců stáčeného i lahvovaného alkoholu na území metropole. Důvodem je vážná obava z šíření prudce jedovatého methanolu mezi konzumenty lihovin.

Včera o tom informoval náměstek primátora pro zdravotnictví Ivan Kabický. Krátce před- tím vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger plošný celorepublikový zákaz stánkového prodeje tvrdého alkoholu.

„Vláda rozhodla, že stánkaři a provozovatelé mobilních provozoven nesmějí až do odvolání nabízet a prodávat destiláty a tuzemák s obsahem alkoholu nad třicet procent," vzkázal Heger v reakci na rostoucí počet obětí na životech zejména v Moravskoslezském kraji.

Včera v podvečer bylo oficiálně hlášeno už šestnáct zemřelých. Největší pozornost v Praze vzbudil pondělní případ úmrtí muže z Příbramska, který následkům požití methylalkoholu podlehl ve Všeobecné fakultní nemocnici. „Podle dosavadních zjištění není v současné době v pražských nemocnicích hospitalizován žádný další pacient s podezřením na otravu alkoholem," konstatovala včera mluvčí magistrátu Tereza Králová. Kabický však zdůraznil, že ani přes tato zjištění hygienici situaci nepodceňují.

„Společně s celníky zatím zkontrolovali celkem devětačtyřicet provozoven a odebrali vzorky podávaného alkoholu k laboratornímu posouzení a dalšímu šetření," shrnul náměstek Kabický.

V souvislosti se včerejším nařízením ministra zdravotnictví začali policisté i městští strážníci kontrolovat jeho dodržování na celém území hlavního města. Tvrdý alkohol byste od včerejší šestnácté hodiny neměli dostat ve stáncích na Václavském náměstí, ani na Holešovické tržnici, či v tržnici SAPA v Písnici. Pražané se dle zjištění Deníku případné otravy příliš neobávají. Nejohroženěji se cítí lidé bez domova.

Nikoliv ze stáčeného, ale z lahvovaného pančovaného alkoholu, opatřeného kolkem se obyvatelé Prahy obávají nejvíce. Včera to uvedlo osm z deseti náhodně oslovených Pražanů.

Strach spíše z kolkovaných lihovin

Důvodem je úterní případ, zdokumentovaný na zlínském sídlišti Jižní Svahy. Právě ve zdejší večerce se konzumenti lihovin mohli dostat k jedovatému methylalkoholu v lahvi, opatřené originálním kolkem. Připomeňme, že čtyřiačtyřicetiletý muž, který alkohol, prodávaný ve zmíněné večerce požil, skončil ve velmi vážném stavu v nemocnici. První náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška včera naznačil, že pokud by takovýchto případu přibývalo, pak by se plošný zákaz prodeje alkoholu, vyhlášený včera ministrem zdravotnictví Hegerem nemusel vztahovat pouze na stánkový prodej, ale i na kamenné provozovny a restaurace. Jeho spekulaci o možné celkové prohibici tvrdého alkoholu následně potvrdil také ministr Heger.

„Prioritní je záchrana lidských životů," zdůraznil Hruška. Dodal ale, že naprostá většina zdokumentovaných případů se týkala právě stánkového prodeje stáčených lihovin. Podle Hrušky jsou policisté, pohybující se v terénu pověření nejen kontrolou dodržování výnosu ministra zdravotnictví, ale i informováním veřejnosti, zejména pak sociálně slabších občanů, respektive bezdomovců, konzumujících alkohol na ulicích. Podobnou funkci od včerejška plní také pražští strážníci.

Deník včera zjistil, že většina stánkových prodejců, především na Václavském náměstí je s vážností případu srozuměna a mimořádné opatření ministra zdravotnictví chápe. Jmenovitě se však vyjadřovat odmítli.

„My se bojíme. Pijeme rozlévaný alkohol, na jiný nemáme. Jsme první na ráně," zaznívalo včera unizono z úst bezdomovců, pohybujících se v okolí hlavního nádraží a Václavského náměstí.

Naštěstí situace v Praze není dle dosavadních vyjádření kompetentních orgánů ani zdaleka tak alarmující jako v nejvíce zasaženém Moravskoslezském kraji.

Konkrétní výstupy však přinesou až závěry společných kontrol pražských hygieniků a celníků ve vytipovaných provozovnách.

Z prohlášení pražských hygieniků:

- Od 10. 9. do 11. 9.2012 byly na území hlavního města Prahy pracovníky Hygienické stanice hlavního města Prahy provedeny kontroly ve 49 provozovnách stravovacích služeb, a to i v odpoledních a večerních hodinách. Kontroly byly zaměřeny na kontrolu značení a kontrolních pásek (kolků) a na kontrolu jejich původu (nabývacích dokladů).

- V devíti případech byly zjištěny nedostatky, z toho ve dvou případech bylo nalezeno celkem devět kanystrů barelů s alkoholickými nápoji o objemu cca 6 l (2 x s označením, 7 x bez označení), ke kterým nebyly k dispozici nabývací doklady. Tyto kanystry barely byly ve spolupráci s Celní správou ČR zajištěny a Celní správou ČR předány k laboratornímu posouzení a k dalšímu šetření.

-  Výsledky nejsou dosud k dispozici. V ostatních případech se jednalo o nedostatky, které byly napraveny.

„Kontroly stále pokračují a budou pokračovat až do odvolání."

MUDr. Hana Kunstovná vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, 12. 9. 2012