Pomoci ale může i zkušené oko policejních detektivů. Tak jako ve středu odpoledne, kdy slavili úspěch kriminalisté sledující cvrkot v davu na náměstí Republiky. Krátce po 15. hodině si povšimli dvojice podezřelých žen. A Jan Daněk z ředitelství pražské policie ve čtvrtek uvedl, že podezření se zakrátko potvrdilo. „V prostoru před Obecním domem se ženy natlačily na jednu turistku, nepozorovaně jí rozepnuly kapsu batohu na zádech a z ní odcizily pouzdro s doklady," přiblížil Daněk bleskurychle provedený zločin, který měl zůstat nepovšimnut.

Tentokrát ale na nenechavé pracky dopadla ruka zákona. Obě cizinky byly zadrženy a již krátce po činu vyslechly obvinění z krádeže. Nyní v policejní cele čekají na rozhodnutí o uvalení vazby. S velkou shovívavostí nemohou počítat. Jde totiž o známé firmy, které byly dopadeny už v minulosti. „Jelikož za uvedené jednání již byly v uplynulých třech letech již trestány, hrozí jim nyní vyšší trestní sazba – s horní hranicí až do tří let odnětí svobody," vysvětlil Deníku policista, který je s okolnostmi případu obeznámen.

Tržiště i obchody

Policisté hlídkují na řadě míst nejen v centru Prahy, kdy je riziko okradení největší. Sledují tlačenice v obchodech i na vánočních trzích. A jak připomněla Zuzana Pidrmanová z pražského policejního ředitelství, detektivové specializující se na kapesní krádeže dobře vědí, kam napřít svou pozornost. „Tržiště, obchody a jejich úzké uličky mezi regály či stojany s oblečením, prostory na eskalátorech a vstupy do metra – to jsou riziková místa, kde ke krádežím dochází nejčastěji," vypočítala policistka. Podle Pidrmanové je ale riziková i večerní doba, kdy už má většina krámů zavřeno. To zavírají i restaurace – a mezi lidmi, kteří se z nich vracejí, si nenechavci vyhlížejí své oběti. Často se ani nemusí moc snažit, aby získali peněženku nebo mobil. Lidé, kteří popili a pak se městskou dopravou vracejí domů, totiž své okolí moc bedlivě nepozorují – a zpravidla si ani nedávají velký pozor na své věci; spíš mají tendenci usínat…

Bránit se před okradením není podle kriminalistů nic zase až tak složitého. Vhodné je vyhýbat se tlačenicím, nespouštět své osobní věci z dohledu, zavazadla zvlášť na rizikových místech nosit v ruce – nebo sice zavěšené přes rameno, ale přidržovat si je na břiše. „Je vhodné nosit jen takové druhy příručních zavazadel, která mají vyšší jištění pomocí více zdrhovadel či spon. Peníze si rozdělovat na více míst a odděleně od dokladů, čímž se při případné krádeži peněženky vyhneme i zdlouhavému úřednímu kolotoči při vyřizování osobních dokladů. V restauracích či jiných veřejných místech, kde odkládáme oděv, se doporučuje nenechávat peněženky v bundách zavěšených na věšácích či opěradlech židlí. V nákupních centrech zase nenecháváme kabely či osobní věci v nákupních košících," radí policistka Pidrmanová s dodatkem, že pohled na regál se zbožím zboží může být právě tou jednou vteřinou, ve které přijdeme o své osobní věci. „To platí i pro nakládání nákupů do vozidel; ani v těchto momentech se totiž nevyplácí odkládat osobní zavazadlo," doplňuje varování.

Aktivnější zloději

V Praze se podle statistik odehraje polovina všech kapsářských útoků evidovaných v České republice. Jen za prvních 10 měsíců letos policisté zaznamenali 12 807 kapesních krádeží. Loni jich ve stejném období bylo 12 029. Praha je přitom nejrizikovější. Letošní statistika uvádí v hlavním městě 7163 případů (55,93 %), ta loňská 6115 (50,84 %). Letos tedy okradených v hlavním městě přibylo – zvlášť na jaře a během letní turistické sezony. A lze předpokládat, že v předvánočním čase (ale rovněž během povánočních výprodejů) se kapsáři vynasnaží, aby čísla ještě vzrostla.

Dávejte si pozor, poučují policisté

Zákazníci vybraných obchodních center již absolvovali vánoční nákupy s policejním doprovodem. Podle slov Zuzany Součkové z policejního prezidia se rozběhla preventivně informační kampaň Obezřetnost se vyplatí. Jejím hlavním cílem je upozorňovat lidi, aby si neustále dávali pozor na své osobní věci a předcházeli tak okradení. S uniformovanými policisty, kteří je na to upozorňovali, se již setkala řada zákazníků. Ti se mohli dozvědět, že zručnějšímu kapsáři stačí k okradení vyhlédnuté oběti dvě sekundy. A často se během pár okamžiků kořisti zbaví, jelikož tyto osoby mnohdy řádí ve skupinách. Navíc si počínají tak, že oběť zpravidla zjistí, že byla okradena, až s odstupem.

Zkušenosti, které varují:

- Mladá maminka s kočárkem vjela v centru Prahy do obchodu s oděvy. Peněženku i s doklady a klíčky od auta měla uloženou v přebalovací tašce, zavěšené na rukojeti kočárku. Při vybírání zboží ji kapsáři tašku otevřeli; sebrali peněženku i klíče od auta. Co se stalo, žena zjistila až u pokladny, když chtěla platit. Přišla nejen o doklady a peníze, ale i o automobil. Zatímco oznamovala krádež na policejní služebně, pachatel podle průkazu totožnosti vyhledal její bydliště – a v okolí podle technického průkazu našel auto, k němuž pasovaly ukradené klíčky. Odjel tedy zcela bez problémů.
- Starší žena vybírala v obchodě s oděvy vánoční dárek pro vnučku. Na zúženém místě mezi stojany s oblečením se na ni natlačila cizinka s plnou náručí vybraných oděvů nesených do zkušební kabinky. Snažila se tuto zákaznici obejít, ale nedařilo se jí to. Starší paní vyšla cizince vstříc tím, že se ještě více přitiskla k regálům, aby jí uvolnila cestu. Mezitím jí cizinka, jejíž nenechavé prsty zakrývalo vybrané oblečení, uzmula z kabelky peněženku. Tu pak ochranka obchodu nalezla pohozenou ve zkušební kabince. Bez peněz…