Ti se s právní úpravou příliš nepárali ke stávajícímu zákonu chtějí jen přidat větu „zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování".

Ministerská úprava má jít na vládu letos v prosinci, platit by tedy mohla od ledna 2016. „Ministr Svatopluk Němeček je rozhodně pro úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb (restauracích, jídelnách apod.) a v dalších typech vnitřních prostor veřejných míst. Inspirativní může být v tomto ohledu právní úprava Irska, Velké Británie či Maďarska.

Vysoká šance na prosazení

V těchto státech platí úplný zákaz kouření nejen v restauracích, barech a vnitřních prostorech veřejných míst, ale i například na vnitřních pracovištích," uvádí mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Úřad zároveň podporuje preventivní programy proti užívání tabáku a na problematiku se zaměří také v rámci strategie Zdraví 2020.

Šance, že tentokrát zákaz skutečně projde, je přitom poměrně vysoká. Pro je většina ANO a ČSSD, souhlasit by měla minimálně část TOP 09 a KSČM. Naproti tomu mezi majiteli restaurací i jejich zákazníky tak jasno není. Podle ankety, kterou Deník provedl v krajích a na webu, jsou hlasy pro a proti zhruba půl na půl.

„Je výsostným právem majitele restaurace rozhodnout se, kterého typu by měl být jeho podnik a jakou klientelu má oslovit. Restaurace není veřejný, ale privátní prostor, a nikdo nikoho nenutí chodit do zahulené knajpy," myslí si například štamgast Rudolf Brejška z Děčínska.

Jinak se na věc dívá majitel restaurace a hotelu U Koníčka v Dačicích Jan Szepešipro. „Je hodně náročné udržovat kuřácké prostory v čistotě. Proto se snažíme hlídat propálené ubrusy a dbát také na čisté a voňavé záclony," vysvětluje, proč by zákaz přivítal.

Dopad na tržby

Řada hlavně venkovských podniků by ale kvůli zákazu přišla o klientelu. „K nám sice nechodí zákazníci jenom proto, aby si zapálili, ale zakouřit si u piva je pro mnoho lidí rituál. Navíc si tu cigarety často i kupují. Tržby by se zřejmě snížily, ale žádné existenční problémy neočekávám," říká obsluha vyškovské herny Miroslava Živná.

Řešení našli v restauraci Na Bojišti v Nové Bystřici. „Vyhradili jsme jednu místnost jen kuřákům. Zatím je tam i obsluha, ale pokud by vešla v platnost novela zákona, obsluhu bychom v kuřáckém prostoru zrušili. Sloužil by jen jako místnost, kam si mohou hosté dojít zapálit. Přijde mi nedůstojné, abychom je posílali ven," uvádí majitel Rudolf Urban, který by novelu rád přijal.

Jde to i bez zákona

Že by celé řadě provozovatelů zákaz nevadil, potvrzuje webový portál Nekuracke-restaurace.cz. Ten umožňuje restauratérům zdarma vložit podnik do databáze, přes kterou ho pak mohou najít zákazníci podle regionu. „V současné době je v databázi přes 1300 aktivních podniků, jen za poslední týden vložilo svůj profil 200 restaurací," říká Tomáš Ležon, předseda neziskové organizace Czech Website, která portál provozuje. Denně na stránkách vyhledává nekuřácký podnik kolem 130 hostů.