Kriminalisté z Prahy-západ zjistili, že vozy kradené na zakázku míří do areálu v Chrášťanech těsně za hranicemi metropole. Tam je dva bratři ve věku 36 a 39 rozebírali na součástky, které pak prodávali jako náhradní díly. Znehodnocovali přitom identifikační znaky včetně výrobních čísel na karosériích, aby se nedalo vystopovat, že jde o věci pocházející z trestné činnosti.

Sami ale auta nekradli. Na to měli své lidi; spolehlivé spolupracovníky. Jeden z jejich dodavatelů již byl obviněn. Lze ale počítat s tím, že vbrzku začne i stíhání dalších osob zapojených do krádeží. V případě odsouzení mohou být ve hře tresty od dvou do osmi let, naznačila policistka Marcela Pučelíková, že tady už rozhodně nejde o nějakou drobnou zlodějinu. Kriminalisté také zkoumají možné vazby hlavních organizátorů na pracovníky některých autoservisů. Existují totiž náznaky, že ti by mohli leccos vědět nejenom o odbytu dílů z odcizených aut, ale snad i o samotných krádežích.

Policisté našli i dvě pistole

Zlodějské kšefty odhalené v září byly podle všeho dlouhodobější – a odehrávaly se ve velkém rozsahu. Při prohlídce nebytových prostor v Chrášťanech objevili policejní detektivové několik rozebraných vraků, stovky náhradních dílů a součástek, prokazatelně pocházejících nejméně ze čtyř ukradených aut, a našly se také desítky autoklíčů a karet od zapalování. Policisté také našli dvě pistole ráže 9 mm – ty ale jejich držitelé vlastnili legálně.

Zatím mají kriminalisté zmapováno, že se bratři prodejem dílů z ukradených aut obohatili o statisíce. Očekávají ale, že další vyšetřování odhalí ještě více případů. „Je více než pravděpodobné, že se v průběhu vyšetřování podaří objasnit další případy odcizených vozidel a jejich rozprodaných částí souvisejících s tímto případem," poznamenala Pučelíková.

Ta současně oceňuje pomoc veřejnosti, která k odhalení rozsáhlého případu přispěla. A podobné postřehy či oznámení o podezřelých skutečnostech, které je radno prověřit, by policisté uvítali i z dalších lokalit. Právě na odlehlých místech se v bývalých statcích a skladech totiž může odehrávat obdobná trestná činnost, organizovaná jinými pachateli.