Stavitel objektu Metrostav ocelovou konstrukci provizorně zajistil sítí vzpěr v suterénu a prvním poschodí.

„Budova je schopna plnit svou obytnou funkci bez omezení. Nosné konstrukce jsou zabezpečeny," konstatoval mluvčí Metrostavu František Polák. Totéž potvrdil také statik Václav Kučera z Technického a zkušebního ústavu stavebního. Majitelé drahých bytů, kteří posledních pět dní trávili v hotelu Hilton, si ale zřejmě ani nyní mnoho klidu neužijí. Příčina deformace celé čtvrtiny sloupů, podpírajících bytový komplex, zatím není známa.

Polák zopakoval, že je třeba počkat na výsledky znaleckého posudku. Dozajista však dojde na výměnu vadných prvků konstrukce, a to za plného provozu.

Evakuovaní lidé se mohou vrátit domů. Budou žádat kompenzace?

Postižení obyvatelé rezidence Prague Marina by se už dnes měli poradit o dalším společném postupu, vedoucím k ochraně jejich vlastnických zájmů. Uvedla to majitelka jednoho z bytů v zasaženém vchodě Marcela Vilímková.

Zda-li půjde přímo o občanskoprávní žalobu, nebo o snahu vyrovnat se s investorem mimosoudně, však neupřesnila. Je ale podle ní pravděpodobné, že reálná hodnota bytů poklesla.

Developer Prague Marina, patřící do skupiny Lighthouse Group včera záležitost nijak nekomentoval.

Připomeňme, že zhruba devadesátimetrový byt se v Prague Marina prodával za pět milionů korun. V rezidenci jsou ale i dvousetmetrové byty, prodávané za trojnásobek. Celkem se zde nachází 338 bytů a většina z nich je již prodána.

„Pokud by majitelé chtěli byt v tomto domě v budoucnu odprodat, pak by asi museli počítat se zřejmě negativním dopadem této události na samotnou cenu nemovitosti. Pověst hraje v tomto ohledu významnou roli," vysvětlil znalec v oblasti realit Jiří Černý.

Jak hluboko by hodnota jednotlivých bytů mohla poklesnout si netroufl odhadnout.

„V takovém případě by mělo být v zájmu investora adekvátně a včas se se svými zákazníky vyrovnat," dodal.

Vše bude záležet na zjištění důvodu narušení statiky konstrukce. Metrostav spekuluje o tak zvaném teplotním šoku, kdy při vysokých teplotách mohla ocelová kostra v betonovém plášti reagovat rozpínáním. Mohlo se však také jednat o vadu materiálu či nedostatky v projektu samotném.

Tyto otázky zajímají také policii, která případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, za což pachateli hrozí až osm let vězení.

Čtěte také: Novostavba se hnula, lidé museli do hotelů