A že se tapíři čabrakoví svým vzhledem liší od jihoamerických, dokládá i zbarvení mláděte. Pruhy tentokrát vystřídaly roztomilé puntíky.

„Na tuhle puntíkovanou hvězdu se těším ode dne, kdy jsme v srpnu roku 2010 pořídili pár tapírů čabrakových, narozených v Zoo Edinburgh. Jednalo se však o sourozence, a tak naděje na mládě přišla až s novým samcem Nikem v roce 2011. Při pohledu na toto úžasné mládě by si každý měl uvědomit, že tapír čabrakový patří k ohroženým druhům," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Na vině je hlavně pěstování palmy olejné, přičemž palmový olej spotřebováváme v nespočtu výrobků, od potravin po kosmetiku. Mělo by být naší snahou jeho spotřebu omezovat. Proto také máme s provozovateli našich restauračních zařízení podmínku, že při přípravě jídel budou používat jiné druhy rostlinných olejů," upřesnil Miroslav Bobek.

Mláďata tapírů čabrakových se, podobně jako u jiných druhů tapírů, rodí s bílými pruhy a skvrnami.Puntíkované mládě tapíra čabrakového se narodilo ve čtvrtek 15. října ráno. Matkou mláděte je samice Indah, známá z kampaně Seznamte se a z knížky Hvězdy pražské zoo. Narodila se v září 2008 v Zoo Edinburgh a 26. srpna 2010 přicestovala coby ani ne dvouletá do Prahy. V současnosti je jí sedm let a včera narozené mládě je její první. Otcem mláděte je samec Niko, který se narodil v prosinci 1996 v Berlíně a do pražské zoo přicestoval 19. dubna 2011, aby se stal partnerem Indah.

V České republice v současnosti chová tapíry čabrakové pouze Zoo Praha a Zoo Zlín. V chovatelských institucích v Evropě nalezneme celkově 52 těchto zvířat, ale za poslední rok se v rámci evropských chovů narodilo pouze šest mláďat.

Pražská zoo chová tapíry čabrakové od roku 1967, ale pokusy o odchovy mláďat nebyly úspěšné. První (a dosud jediné) mládě tapíra čabrakového v Zoo Praha se narodilo v roce 1976, ale bohužel ještě ten den uhynulo. Nová éra chovu začala v roce 2010 s příchodem samice Indah.

Zbarvení mláďat tapírů čabrakových je v hustém podrostu v přírodě výborným maskováním.Během posledních tří generací klesly počty tapírů čabrakových v přírodě na méně než polovinu. Na vině je především těžba exotického dřeva tropických stromů a velkoplošná přeměna nížinného deštného lesa na člověkem využívanou půdu, například plantáže palmy olejné. Kvůli ní přišlo mnoho tapírů o domov, další zůstali odříznuti ve zbylých ostrůvcích lesa, kde jen těžko hledají vhodné partnery.

Celkový počet zvířat se podle odhadů pohybuje okolo pouhých pěti tisíc jedinců, přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního areálu byl již tapír čabrakový vyhuben.

Čtěte také: Mládě tapíra jihoamerického dostalo jméno Toby