Ale pak - pak to přijde: z požární cisterny vybíhají dva hasiči. Jen tak, bez ničeho; v rukou nemají ani hadice, ani hasicí přístroje. A trapem se ženou kamsi po chodníku!

Místo požáru míjejí, aniž by v tom kalupu třeba jen zavadili pohledem o plameny - a vybíhají ze záběru. To už se ale na scéně objevuje třetí hasič, táhnoucí hadici vysokotlaku. Stačí pár stříknutí - a je po ohni. Ano; takhle se hasí! Ale co ti dva?

Zadržení žháře

Ti dva nejspíš zabránili dalším škodám. A dalším zbytečným výjezdům. Ti dva zadrželi žháře, kterému noční podpalování kontejnerů zřejmě připadalo jako prima zábava. Mohli jít rovnou najisto. S dotyčným se totiž setkali již nedlouho předtím. Při hašení předchozího požáru kontejneru.

Ohnivé pletky

Scény, které se odehrávaly v úterý v noci na Praze 5, začaly asi čtvrt hodiny po půlnoci. To se 21letý mladík v podnapilém stavu vracel domů z baru v Plzeňské ulici. Dokráčel ale jen do nedaleké ulice Na Zámyšli, kde se potkal s plastovým kontejnerem. „Připletl se mi do cesty," vykládal pak dotyčný policistům.

Tyhle pletky měly ohnivou dohru. Obsah nádoby mladík zažehl zapalovačem. Poté se postavil opodál a sledoval dění. Čekal na příjezd hasičů a policie. Když ho policisté kontrolovali, vykládal jim, že odešel z baru, aby se uklidnil po hádce s přítelkyní - a támhle u domu si všiml hořícího kontejneru. Čekal proto na hasiče; chtěl prý sledovat, jak si budou počínat při hašení.

Nic z toho nebyla pravda; sám měl přece požár na svědomí. Jednu pravdivou větu ale přece jen pronesl. „Dnes v noci se spolu určitě ještě uvidíme," řekl policistům. To se stalo skutečností - a ani to dlouho netrvalo.

Rázný zákrok

Už po půlhodině přišlo na tísňovou linku oznámení o novém požáru kontejneru - a to jen sto metrů od místa předchozího ohně. Znovu vyrazili na místo hasiči i policisté, jejichž příjezd opět sledoval stejný mladík - tentokrát měl ale zákrok jinou podobu než předtím. V pátek ho přiblížila Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

„Když dorazili hasiči na místo, okamžitě vyběhli z auta a utíkali za podezřelým mužem, který nejprve stál opodál, sledoval jejich příjezd a pak se dal na útěk," konstatovala s tím, že dotyčného, známého již z předchozího případu, hasiči zadrželi až do příjezdu policistů.

Ukázalo se, mladík má skutečně upito. Nadýchal přes 1,3 promile. Protože se způsobená škoda vyšplhala na devět tisíc korun, případ je již kvalifikován jako trestný čin. Vyšetřovatel zadrženého obvinil z poškození cizí věci - a k tomu ještě z výtržnictví.

Jestli nakonec mladík skončí před soudem, kde by mohl dostat až dvouletý trest, se ale teprve ukáže. Bude to záviset na zjištění psychiatra, kterého kriminalisté přizvali k posouzení psychického stavu podezřelého.

Pokud by závěry znaleckého posudku žháře před soudem ochránily konstatováním, že za své činy není trestně odpovědný, nebylo by to v Praze poprvé.