"Zmapování situace ohledně výskytu infekčních nemocí má pomoci nejen samotným uživatelům drog, ale především občanům Prahy 8, kteří s nimi přijdou na ulicích a v dopravních prostředcích do běžného kontaktu. Nejdříve musíme poznat a vyhodnotit situaci, abychom s touto informací mohli dál pracovat," uvedla médiím radní MČ Praha 8 Markéta Adamová.

Během projektu budou uživatelé drog testováni na infekční onemocnění, jako je HIV, virová hepatitida typu C a syfilis a budou zpracovávány screeningové dotazníky na výskyt dalších infekčních onemocnění. Osloveným účastníkům bude poskytnuto základní zdravotní ošetření, proběhne výměnný program injekčního materiálu, poradenství v oblasti snížení rizik užívání drog a ochrany zdraví a také motivace ke zprostředkování léčby.

Samotné testování bude probíhat v sanitce, která bude přistavena na křižovatce ulice Voctářova a Libeňského mostu. Parkovat zde bude vždy ve středu odpoledne.

Proč se radnice zaměřila právě na Palmovku? „Drogová problematika je zde jedním z hlavních problémů. Terénní práce s uživateli drog, samozřejmě v kombinaci s činností Policie ČR a Městské policie, je jedna z možných cest, jak se pokusit situaci zklidnit," vysvětlila radní Adamová.