Podezřelé okolnosti přiměly kriminalisty k nejvyšší ostražitosti už na samém počátku - lékař totiž na těle zemřelého našel bodnořezné poranění. To mohlo být zraněním od skla z rozbité okenní tabule - ale také signálem upozorňujícím na účast cizí osoby. A právě druhou možnost potvrdila pitva!

K objasnění okolností smrti pomohlo především mapování posledních hodin života zemřelého, naznačila ve středu Andrea Zoulová z ředitelství pražské policie. Kriminalisté při tom narazili i na známé mrtvého muže, rusky hovořící cizince ve věku 41 a 43 let. „Ti s poškozeným krátce před neštěstím v bytě oslavovali silvestr a popíjeli," konstatovala Zoulová - s tím, že právě alkohol měl zřejmě stěžejní vliv na další vývoj událostí.

Smrtící vyvrcholení konfliktu

Kumpáni se zřejmě v opilosti pohádali. A potom i servali. Během potyčky, která se strhla krátce po čtvrté ranní, oba cizinci útočili na svého společníka fackami a pěstmi - a pak se v ruce 41letého cizince objevil nůž. Bodnutí sice ještě nebylo smrtelné; k osudovému momentu už ale nebylo daleko. „Napadený nešťastník ve snaze uniknout proskočil skleněnou výplní okna na balkon, kde jej násilník dohnal - a podle všeho úmyslně shodil dolů," shrnula Zoulová, co policejní detektivové vědí o smrtícím vyvrcholení konfliktu.

Cizinec, který má mužův život na svědomí, již vyslechl obvinění z vraždy a za mřížemi čeká na soudní jednání. V prošetřování okolností případu ale kriminalisté nadále pokračují. Snaží se zjistit, zda a jak se na fatálním následku podílel i jeho o dva roky starší krajan.