„Obě strany nás ujišťují, že nám nehrozí ani výpověď, ani změna smluv a zvýšení měsíčního pronájmu. Ale jednají s námi pouze po emailu," říká jeden z místních prodejců zeleniny, který si stejně jako většina z dotázaných nepřeje být kvůli možným následkům jmenován. „Teď nás čekají jarní a letní měsíce, kdy se úroda a tím i naše nabídka zpestřuje. Tak se bojíme, aby nám to tu třeba z technických důvodů nezavřeli. Přírodě neporučíte. Přišli bychom o výdělek," dodává.

Zelináři, ovocnáři, květináři a farmáři z haly číslo 22 platí za jeden prodejní stůl přibližně 8200 korun měsíčně bez DPH, záleží na počtu dní v měsíci. Několik z nich si přitom stěžovalo, že kvůli snížení teploty v hale jim neustále pomrzá zboží. „Mívám tu denně škodu okolo stokoruny," říká prodejce ovoce, jemuž se tak nájem prodraží o více než třetinu.

Problémem je i bezpečnost

Tím ale stížnosti nekončí. Velkou kritiku sklízejí členové bezpečnostní služby, najaté společností Delta Center, stejně jako kamerový bezpečnostní systém v areálu.

„Jen se tady procházejí," říká jediný vietnamský prodejce, který byl ochotný o věci mluvit. „Sekuriťáci jsou tu jako věchýtky. Už vidím, jak mě někdo z nich ochrání," dodává s ironií prodavačka z kamenného obchodu s textilem.

Nekompromisní výtky směřují ke všemu, co je v tržnici neuklizené, obrazně i doslovně. „Ve všem je tu nepořádek. Dostáváme upomínky o nájem, který prý musíme uhradit do konce měsíce, současně zprávy, že nájem máme zaplatit až zpětně po výsledku soudu," vysvětluje nájemkyně stánku se šperky situaci. Záporně kroutí hlavou, když se ptáme, zda má tedy nájem zaplacen. „Vždyť ani nevím, komu bych ho měla poslat. Jestli Deltě nebo městu. Každý s námi jedná zvlášť," říká.

Vadí jí i nedostatečná úklidová služba. „Minulý týden, když nečekaně nasněžilo, nikdo to tu neodklízel, nikdo se o to nestaral," uvádí dalších pět oslovených stánkařů a připojuje se ke kritice bezpečnostních kamer. Ty jsou tu údajně namířeny na místa, kde dohled není potřeba. Naopak tam, kde by měly být, chybějí. Celkově je jich podle prodejců nedostatek a z uvedených důvodů nemají proto pocit ochrany zboží.

Sporné dluhy

Za všemi stížnostmi stojí podle nájemců právě dlouholetý spor pronajímatele a hlavního města. To žádá po společnosti Delta 219 milionů, které podle magistrátních úředníků dluží na nájmu. Delta, v jejíchž smlouvách s Prahou stojí, že si náklady na rozsáhlé opravy i další správní jednání může zaúčtovat proti nájmu, tvrdí, že její investice do areálu spornou mnohamilionovou částku převyšují a dluh tedy stojí naopak na straně města.

Nezávislí posudkáři navíc naznali, že výše pronájmu areálu je neadekvátně vysoká. Město ale trvá na tom, že je nepřípustné, aby prostory tržnice Delta od převzetí většinového podílu, tedy už osmým rokem obývala bez placení nájmu.

Zašlá sláva

Stánkaři viditelné vklady do areálu spíše vyvracejí. „Popravdě řečeno ty úpravy, o kterých se mluví, tady nejsou nikde vidět," říká místní bramborář Jiří Buchal. „Jsem tu každý den, pamatuji si tržnici už jako devatenáctiletý. Lidí tu každým rokem ubývá. Jsou to krásné prostory, kde máme stánky. Kdyby to tu bylo moderní a upravené, zákazníky by to víc přitáhlo," dodává. Tržnice je podle něj bezkonkurenční svým prostředím i šíří nabídky.

„V supermarketu seženete jeden druh okurek ze Španělska, tady v sezóně můžete vybírat i z patnácti druhů od různých dodavatelů. Stejně tak vozíme i my ze svého sadařství několik odrůd brambor. Lidé mi už kolikrát říkali, že máme nejlepší zboží, ale kvůli dvěma kilům zemáků se jim do tržnice jet přes celou Prahu nevyplatí. Kdyby si tu toho mohli vyřídit víc jako dřív, určitě by se situace zlepšila," konstatuje a vzpomíná na doby, kdy byly v areálu i služby kadeřníka nebo voda, topení a plyn.

„V podstatě to tady fungovalo jako takový velký otevřený obchoďák. Je škoda, že se s tím nic nedělá," uzavírá.