Poprvé se to stalo loni 9. prosince v nákupním středisku v Letňanech. Pachatel tam zjevně nepřišel s úmyslem utrácet, ale naopak si chtěl peníze odnést. Byť se naoko tvářil jako zákazník. Podle slov policisty Jana Daňka totiž podezřelý koupil drobnost - ale pak to přišlo: při placení dotyčný úmyslně zmátl prodavačku.

„Tak dlouho měnil peníze, až se obohatil o tři tisíce korun. Následně k ženě přistoupil druhý muž, u kterého se policisté domnívají, že byl spolupachatel - a ten pozornost prodavačky odvedl dotazem," přiblížil Daněk taktiku vykuků.

Ještě vyšší částku, osm tisíc korun, získal bezpracně do kapsy jiný muž, který téměř stejným způsobem postupoval o pět týdnů později. Bylo to na benzince v Horních Počernicích, kde pachatel udeřil 14. ledna.

„I při této události hráli roli dva muži, přičemž první z nich při směně úspěšný nebyl," poznamenal Daněk s dodatkem, že v obou případech, pokud se pachatele podaří vypátrat a usvědčit před soudem, mohou za podvod padnout až dvouleté tresty.

Napomoci jejich dopadení mohou i všímaví občané. Policisté totiž zveřejnili záběry z kamerových záznamů a žádají veřejnost o pomoc. „V případě, že podezřelé muže poznáváte, ozvěte se na linku 158," vyzval Daněk.