Známý francouzský herec, který se proslavil zejména jako představitel roztržitých filmových hrdinů, se v Česku překvapivě nebude věnovat propagaci nového snímku. Místo toho sestavil speciální večerní menu o několika chodech, které nabídne hostům žižkovské restaurace, jež nese název po jeho prvním vínu z roku 1989 Mon Rouge Pif, což ve volném překladu znamená Můj červený frňák.

„První návrhy a objednávka surovin napovídají, že menu by mohlo obsahovat mušle svatého Jakuba na petrželovém pyré s citronovo-zázvorovou omáčkou, zadělávané telecí karé s černým lanýžem nebo rybízovou dřeň s lehkým kávovým krémem,“ sdělil Pavel Vedral, který hercův pobyt v Praze spoluorganizuje.

Hlavním tématem Richardovy návštěvy ovšem bude víno. Konkrétně nejnovější řada červeného vína z jeho vlastních vinic Chateau bel Eveque. Víno se jmenuje Noces d'Argent (v překladu Stříbrná svatba) a vzniklo na počest výročí Richardovy svatby.

Ochutnat plody Richardových vinic dostanou příležitost nejen znalci a degustátoři. Během úterního odpoledne si lidé budou moci z Café Rozmar, které provozuje obecně prospěšná společnost Rozmarýna, odnést Richardův podpis přímo na etiketě lahve s jeho vínem. Týž den pak ještě herec usedne v čele odborné poroty soutěže Symfonie vín a sýrů a spolu s ostatními znalci bude hledat nejlahodnější kombinaci vína a sýru.

Vinařství Richard propadl již v roce 1986, kdy koupil usedlost v panství Eveque u Středozemního moře a zrenovoval na něm původní vinice. Jeho vína od té doby získala řadu cen ve Francii i v zahraničí.