Unie výrobců lokálního cideru odhaduje, že za poslední rok přibylo v Praze nejméně padesát hospod a barů, kde se prodává český cider. Některé nabízejí cider i točený ze sudu a na předvánočních trzích loni nahrazoval horký cider se skořicí někdy tradiční svařák.

Když připočteme zahraniční cider, který do hospod nabízejí mezinárodní nápojářské skupiny, roste pivu velká konkurence. A navíc narozdíl od pivních limonád, je to nápoj čistě přírodní.

Podobá se jablečnému vínu

Zmíněná Unie pořádá v lednu ochutnávku malých českých ciderů, kde bude nabízet vzorky patnácti různých výrobců. Některé jsou nesmělé pokusy vinařů, …cider je totiž velmi podobný domácímu jablečnému vínu, ale vyznačuje se mnohem čistší a sušší chutí. V jiném případě se do jeho výroby pouští pěstitelé jablek, kteří nemohou svoji produkci uplatnit v nabídce supermarketů.

Z českých značek se v Praze dříve pil nejvíce moravský Mad Apple, který nyní nenápadně nahrazuje cider F.H. Prager stáčený v bývalém pivovaru v Kročehlavích.

Češi jsou spíše na sladké cidery

Iniciátorem Unie, která má informovat o nápoji z českých jablek, je kromě F.H Prageru také jihočeská Cidreria a Applepunk. „Cider spojuje podle mne výhodu vína i piva, tedy lenivou pohodu z piva a povznesení z vína," říká s úsměvem Nikola Hořejš z jablářství F.H. Pragera.

„Češi jsou zvyklí spíše na sladké cidery-limonády," domnívá se Cyril Holub z Unie výrobců lokálního cideru. „Správný cider je hořký a řízný. Výhodou všech jeho druhů a typů je, že se dá vyrábět lokálně a je to taková soběstačná alternativa k masové výrobě limonád a alkoholu. Většina výrobců je jako my. Jsou to kamarádi, kteří chtějí, aby byl u nás levný cider běžně k dostání," dodává.

ANKETA: Dáte přednost cideru před pivem?

Jaromír Zeipelt, provozní Jaromír Zeipelt, provozní

Pracuji v kavárně na Praze 7 a pravý cider v naší nabídce máme. Teď konkrétně ten suchý, po kterém je větší poptávka než po sladkém. Chci jen poznamenat, že se bary a kavárnami šíří spousta nekvalitních výrobků, které, ač nesou toto označení, s tradičním ciderem nemají nic společného. Nicméně já sám ho nepiji a dávám raději přednost točenému pivu.

Petra Koutná, grafická designérka Petra Koutná, grafická designérka

Když jdeme ven s kamarády, většinou se pije právě pivo, a to mi vůbec nechutná. Sem tam si objednám víno, ale po to mě zase často pálí žáha. Takže jsem hledala jiný alkoholický nápoj, který bych si místo toho mohla dávat. Myslela jsem nejdřív, že cider je něco jako džus. Ale když jsem ho ochutnala, zjistila jsem, že to je jinak. Navíc po něm ráno nebolí hlava (směje se).

Joachim Cziak, servírka v café Balkón Joachim Cziak, servírka v café Balkón

Lidem tady u nás v kavárně cider nabízím. Pili ho hlavně v létě, dokud bylo teplo. Teď v zimě má ale útlum. Je pravda, že já sama ho skoro nepiji a víc než jablečný, mi chutná spíš ten hruškový. Na druhou stranu jeho distribuci v Česku podporuji. Líbí se mi myšlenka dělat něco nového. A je pravda, že Češi jsou národem pivařů, tak jim to alespoň nabídne nějakou alternativu.