Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo má nového konkurenta! Pražané si oblíbili jablečný cider

Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.

6.1.2013 1
SDÍLEJ:

Zachrání cider české jablko? Foto: archiv

Unie výrobců lokálního cideru odhaduje, že za poslední rok přibylo v Praze nejméně padesát hospod a barů, kde se prodává český cider. Některé nabízejí cider i točený ze sudu a na předvánočních trzích loni nahrazoval horký cider se skořicí někdy tradiční svařák.

Když připočteme zahraniční cider, který do hospod nabízejí mezinárodní nápojářské skupiny, roste pivu velká konkurence. A navíc narozdíl od pivních limonád, je to nápoj čistě přírodní.

Podobá se jablečnému vínu

Zmíněná Unie pořádá v lednu ochutnávku malých českých ciderů, kde bude nabízet vzorky patnácti různých výrobců. Některé jsou nesmělé pokusy vinařů, …cider je totiž velmi podobný domácímu jablečnému vínu, ale vyznačuje se mnohem čistší a sušší chutí. V jiném případě se do jeho výroby pouští pěstitelé jablek, kteří nemohou svoji produkci uplatnit v nabídce supermarketů.

Z českých značek se v Praze dříve pil nejvíce moravský Mad Apple, který nyní nenápadně nahrazuje cider F.H. Prager stáčený v bývalém pivovaru v Kročehlavích.

Češi jsou spíše na sladké cidery

Iniciátorem Unie, která má informovat o nápoji z českých jablek, je kromě F.H Prageru také jihočeská Cidreria a Applepunk. „Cider spojuje podle mne výhodu vína i piva, tedy lenivou pohodu z piva a povznesení z vína," říká s úsměvem Nikola Hořejš z jablářství F.H. Pragera.

„Češi jsou zvyklí spíše na sladké cidery-limonády," domnívá se Cyril Holub z Unie výrobců lokálního cideru. „Správný cider je hořký a řízný. Výhodou všech jeho druhů a typů je, že se dá vyrábět lokálně a je to taková soběstačná alternativa k masové výrobě limonád a alkoholu. Většina výrobců je jako my. Jsou to kamarádi, kteří chtějí, aby byl u nás levný cider běžně k dostání," dodává.

ANKETA: Dáte přednost cideru před pivem?

Jaromír Zeipelt, provozní Jaromír Zeipelt, provozní

Pracuji v kavárně na Praze 7 a pravý cider v naší nabídce máme. Teď konkrétně ten suchý, po kterém je větší poptávka než po sladkém. Chci jen poznamenat, že se bary a kavárnami šíří spousta nekvalitních výrobků, které, ač nesou toto označení, s tradičním ciderem nemají nic společného. Nicméně já sám ho nepiji a dávám raději přednost točenému pivu.

Petra Koutná, grafická designérka Petra Koutná, grafická designérka

Když jdeme ven s kamarády, většinou se pije právě pivo, a to mi vůbec nechutná. Sem tam si objednám víno, ale po to mě zase často pálí žáha. Takže jsem hledala jiný alkoholický nápoj, který bych si místo toho mohla dávat. Myslela jsem nejdřív, že cider je něco jako džus. Ale když jsem ho ochutnala, zjistila jsem, že to je jinak. Navíc po něm ráno nebolí hlava (směje se).

Joachim Cziak, servírka v café Balkón Joachim Cziak, servírka v café Balkón

Lidem tady u nás v kavárně cider nabízím. Pili ho hlavně v létě, dokud bylo teplo. Teď v zimě má ale útlum. Je pravda, že já sama ho skoro nepiji a víc než jablečný, mi chutná spíš ten hruškový. Na druhou stranu jeho distribuci v Česku podporuji. Líbí se mi myšlenka dělat něco nového. A je pravda, že Češi jsou národem pivařů, tak jim to alespoň nabídne nějakou alternativu.

Autor: Kateřina Chvátalová

6.1.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karla Šlechtová v superdebatě Deníku.
3 93

Šlechtová: Úřad kybernetiky neschválil připojení radarů z Izraele

Požár hotelu  v ulici Náplavní v Praze.
AKTUALIZOVÁNO
37

Tragický požár hotelu v Praze má čtyři oběti. Dvě ženy zemřely v nemocnici

Nový rekord. Norové Atlantic překonali za pět hodin a třináct minut

Letecká společnost Norwergian Airlines pokořila nový rekord podzvukových komerčních letů. Cestu z New Yorku do Londýna zvládla za pět hodin a třináct minut, překonala tak o tři minuty let British Airways z roku 2015.

Paroubek radí ČSSD: Je třeba se zbavit kmotrů a více zdanit velké firmy

/ANKETA/ Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí sociální demokracii, aby se kromě jiných bodů zaměřila na demokratizaci a také "odkmotrování". Nový stranický program a nové postupy by měli také reprezentovat noví lidé, a ne ti, kteří nevratně ztratili důvěru veřejnosti. Paroubek to prohlásil na dnešní konferenci Nové vize sociální demokracie

Otřesné. Majitelé nechali psa ležet tři dny v mrazech u rybníka

Již podruhé během jednoho týdne došlo na Tachovsku k týrání zvířat, ze kterého zůstává rozum stát. Tentokrát se incident odehrál v obci Kosov.

Policie pátrá třetí den. Rodiče napsali pohřešované Alici Jelínkové vzkaz

Již od pátku policie pátrá po 14leté Alici Jelínkové. Redakce Deníku nyní přináší pro Alici vzkaz od rodičů v původním znění.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>