Příznivci squattingu a přívrženci iniciativy Ne rasismu tam přišli podpořit dvojici mladíků, souzených kvůli údajnému útoku na policisty během pátečního vyklízení domu v Neklanově ulici na Vyšehradě.

Objekt obsadili squatteři a dali mu název Tichý squat s tím, že jejich plánem bylo postarat se o znovuoživení domu ve staré zástavbě odsouzeného k demolici, protože developer má zájem vybudovat na jeho místě novostavbu. Takové nakládání s nemovitostmi se squatterům nelíbí; oni měli jinou představu: bez ohledu na plány vlastníka dát zanedbané byty do pořádku, v objektu vybudovat komunitní centrum včetně kuchyně vařící pro potřebné a veřejně přístupné koupelny a prádelny.

Vyvedení 12 osob, které v domě pobývaly, se při zákroku policie přivolané zástupcem vlastníka odehrálo bez komplikací. Venku se však shromáždila skupina příznivců squatterů, kteří proti vyklízení neoprávněně obsazeného domu halasně protestovali - a to nejen slovně; policejní zákrok se dotyční snažili i aktivně narušovat. Nakonec policisté zasáli silou - za použití donucovacích prostředků, jak sami říkají - a zadrželi čtyři protestující mladíky.

Ti jsou podezřelí z násilí proti úřední osobě. Na rozdíl od skupiny zadržené uvnitř, proti níž je vedeno trestní řízení pro neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Tato skupina pobyla nějakou dobu na policejním oddělení - a krátce po půlnoci pak byli všichni zadržení propuštěni.

Neveřejné soudní jednání

Právě střet přes squatem měl v pondělí dohru u obvodního soudu. V neveřejném jednání před ním stanuli dva ze zmiňované čtveřice mladíků zpovídajících se právě z napadení policistů. Shromáždění před budovou bylo demonstrací na jejich podporu, vyjádřením názoru, že trestní stíhání je neoprávněné - a současně protestem proti pátečnímu zásahu policistů.

Těm protestující vytýkali jednak nepřiměřenost zákroku, jednak to, že heslo Pomáhat a chránit se týká pouze bohatých, když svoboda všech ostatních končí tam, kde začíná svoboda Vyvolených - rozuměj investorů, developerů a kapitálu. „Právo na podnikání versus právo bydlet," nabízel zamyšlení jeden z transparentů.

Jiný zase prorocky pravil: „Zavřít můžou, pustit musí." A tak to také dopadlo. Oba muži vinění z útoku proti úřední osobě, které na pondělní jednání přivezl neoznačený policejní vůz, skončili na svobodě. Mluvčí soudu Marcela Pröllerová po jednání shrnula, co se dělo za zavřenými dveřmi jednací síně: oběma souzeným mladíkům byly vyměřeny podmíněné tresty.

Opakované hlavní líčení

Kauza tím ale nekončí. Oba muži, cítící se být neoprávněně stíhanými aktivisty, na místě podali odpor proti trestnímu příkazu, a tak věc bude projednávána znovu při klasickém hlavním líčení. Při veřejném hlavním líčení - což může přivodit těžkou hlavu justiční stráži.

Lze totiž předpokládat, že v dubnu, kdy se soudní jednání uskuteční, nezůstanou příznivci obžalovaných stát na chodníku. Bezpochyby si budou chtít vyslechnout, jak se nalézá právo, přímo v jednací síni - a pokud by se jich dostavilo tolik jako v pondělí, znamenalo by to opravdu náramnou tlačenici.

Lidé, kteří přišli protestovat před budovu soudu (kde na ně dohlíželi uniformovaní policisté a strážníci i kriminalisté zaznamenávající tváře účastníkům kamerou) nicméně nevystupovali jako nositelé problémů. Pokojný protest svolaný před vchodem soudní budovy dokonce po chvíli přesunuli za roh, aby neblokovali chodník frekventované Francouzské ulice.

„Je to tichá forma protestu," konstatovala Adéla Zicháčková vystupující jako mluvčí demonstrantů. Největší halas tak vydávaly hlasivky účastníků, podporované papírovými trubkami, frkačkami, a dokonce i zvukem hudebního nástroje: trianglu.

Už v sobotu večer protestovaly proti policejnímu zákroku v Neklanově ulici desítky nespokojenců před policejním ředitelstvím v Kongresové ulici. I toto setkání se obešlo bez incidentů a bez narušování veřejného pořádku.