K činu došlo 31. října 1997, kdy tři maskovaná a ozbrojení pachatelé vnikli otevřeným oknem do pokladny poštovní pobočky a odnesli si 28,5 milionu korun. Lupiče se dopadnout nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, ale vina jim prokázána nebyla.

Jedinými dvěma osobami, které mají za loupež pykat, jsou bývalí pokladníci Helena Baudyšová a Karel Molodčenko. Podle pošty porušili bezpečnostní předpisy, kvůli čemuž přišli o práci (o neplatnost výpovědi se sice v minulosti soudili, ale neuspěli). Provinit se měli tím, že přepočítávali peníze u otevřeného okna, nechali odemčený trezor a alarm neměli zavěšený na krku, ale zůstal v šuplíku. Původně po nich pošta vymáhala dokonce 25 milionů.

„Jsem nevinná," komentovala verdikt Baudyšová se slovy, že pokud by středeční rozhodnutí senátu Vladimíra Hašana potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu, nezbylo by jí než se zabít – jako starobní důchodce nemá šanci požadovanou sumu zaplatit. Molodčeno, který původně čelil podezření, že mohl být s lupiči domluven, se k verdiktu nevyjádřil.

Soudní kauza se vleče již řadu let. K zaplacení milionu korun obvodní soud oba bývalé pokladníky odsoudil již podruhé – původní verdikt ale městské soud zrušil.

Bývalého šéfa odsoudili za lež

V souvislosti s kauzou mnohamilionové loupeže byl odsouzen také někdejší vedoucí přepadené pobočky Vítězslav Kovařík. Nesouviselo to ale s vlastním zločinem, nýbrž s křivým svědectvím proti přepadeným pokladníkům. Ti se ohrazovali proti tvrzením bývalého šéfa, že otevírání oken zakazoval poštovní řád a výslovný zákaz vydal i on sám – a soud jim dal za pravdu.