Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Prague Food Festival i v dešti přilákal 18 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - V Královské zahradě Pražského hradu vyvrcholil v neděli večer třídenní kulinářský svátek všech, kteří podle jeho zakladatele Pavla Maurera „nechtějí jíst blbě". I přes nepřízeň počasí na něj podle organizátorů zavítalo kolem 18 tisíc příznivců kvalitní kuchyně, což je srovnatelné s loňskem.

26.5.2013
SDÍLEJ:

slečna Dominika si pochutnává na Štírech s rukolovým salátkem (Veleštír Císařský)Foto: Pražský deník/Dimír Šťastný

Vedle gourmetů přišli úplní laici a také ti, kteří sedmý ročník Prague Food Festivalu vyhledali po dobrých zkušenostech z let minulých. Mohli tu u 42 stánků vidět při práci desítky šéfkuchařů předních českých restaurací a ochutnat jejich speciality.

Proti roku 2012 nabídla letošní akce více míst k sezení, i když deštník byl vedle příboru nezbytností. Loňskou kuriozitou bylo hmyzí menu a také letos se příchozí nejvíce mačkali u stánku, kde restaurant hotelu Yasmin nabízel mladého štíra s rukolovým salátem. Došlo i na loňskou nabídku, v níž bylo saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou a cvrčci v mangovém chutney.

Zpravodaj zastihl dva návštěvníky z Hané, kteří na festival přijeli už v pátek. Na talířku měli zmíněného štíra a právě zkoumali, odkud se do něj zakousnout. „Je to spíše o jakési morální odvaze najít konec, začátek a zjistit, co s ním," uvedl muž, když ho partnerka galantně vyzvala, aby se zakousl jako první. Pak už spokojeně chroupal, zatímco jeho společnice jen zírala.

Cena vstupenky na místě byla 450 korun. V tom měli návštěvníci deset takzvaných grandů na základní ochutnávku v hodnotě 250 korun. Sýrové menu se podávalo za čtyři grandy, vína stála od dvou do pěti grandů, grilované krevety na rukole s parmezánem čtyři grandy a štír stál dvojnásobek. Živý hmyz kuchaři skladovali v umělohmotných krabicích mezi nalámanými papírovými platy od vajec.

Hmyz jako jídlo je podle ředitele hudbou budoucnosti

I dnes se na festivalu, který se do velké míry soustředil na vzdělávání v oblasti gastronomie, konaly kurzy a workshopy. Zájemci se například naučili připravovat thajskou polévku Tom Yam, filátko ze pstruha s chřestem, degustovali vína a viděli sabráž neboli otevření láhve šampaňského šavlí.

„Děláme to sedm let a podruhé nám prší. Nicméně lidé přišli, což je důkazem, že je kvalitní gastronomie je přitahuje," řekl ředitel festivalu Pavel Maurer. Podle něj nejsou hmyzí speciality náhodné, protože jde o hudbu budoucnosti. „To budou jednou řešit naše děti - hmyz má proteiny, málo tuku a hodně vápníku. Většina obyvatel naší planety ho považuje za normální součást jídelníčku," podotkl. Na dotaz, zda je Prague Food Festival výdělečnou akcí, odpověděl kladně.

„Máme totiž přebytek restaurací, vystavovatelů, producentů čaje, vína, vody i piva, kteří tu chtějí být. A protože tento zájem nestačíme uspokojit, náklady si určitě pokryjí," dodal Maurer.

Autor: ČTK

26.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

„Pojďte ochutnat pejska. Naloženého, naporcovaného. Můžeme ho i vykuchat a koupíte si jej,“ haleká na okolí fingovaný prodejce vánočních psů před Novou Karolinou v centru města.
5 10

Pes v rukou aktivistů jako nástroj k ochraně kaprů

Kandidáti na prezidenta
6 10

Prezidentští kandidáti mají svá čísla: Zeman půjde do voleb se 7, Drahoš s 9

Kriminalisté vyšetřují explozi v chemičce jako obecné ohrožení

Pondělní výbuch a požár v chemičce mezi Mostem a Litvínovem omezuje výrobu v důležité části největší továrny v regionu. Škody jdou do desítek milionů korun. Podle Unipetrolu personál před nehodou nepochybil.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

DOTYK.CZ

Geislerová s Bakošovou nabízejí trička s rozchodovými hláškami

"To ty jsi do našeho vztahu přivedla někoho čtvrtého." Tak zní jedna z vět z partnerského vztahu, na nichž si módní návrhářka Josefina Bakošová a herečka Ester Geislerová vytvořila podnikatelský plán. Dávají je na trička. Navíc jimi baví Instagram.

Trump telefonoval s Putinem. Mluvili o KLDR i vzájemných vztazích

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Donald Trump ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru probírali situaci na Korejském poloostrově i vzájemné vztahy. Oba státníci spolu mluvili krátce po tiskové konferenci ruského prezidenta, na níž Putin bilancoval končící rok.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT